Прокуратурата разпита и Мирослав Найденов
Прокуратурата разпита и Мирослав Найденов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е бил разпитан в Специализираната прокуратура във връзка с аферата с изпратените преди десетина дни в медиите аудиозаписи от скандален разговор между него, Бойко Борисов и подалия оставка като магистрат бивш шеф на Софийска градска прокуратура Николай Кокинов.

След като вчера на разпит в държавното обвинението беше бившият премиер, тази сутрин сe очакваше във Върховнта касационна прокуратура да дойде и Мирослав Найденов. Повече от пет часа журналистите дебнеха от къде ще се появи ексземеделският министър, когато стана ясно, че той вече е разпитан.

Това беше обявено официално от прокуратурата, след изпратено писмо от медиите до главния прокурор с молба за информация по случая. Разпитът е бил проведен в спецпрокуратурата, заради сигнала за бомба в съдебната палата от тази сутрин.

В средата на април Найденов публично призна, че по време на мандата на ГЕРБ Цветан Цветанов е организирал масово подслушване в страната. Той призова Цветанов да напусне политиката. Междувременно прокуратурата заяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е дал разрешение на служители в своето министерство да подслушват незаконно.

Освен с оставката си доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов, в обяснение пред ВКП, потвърдил уличаващия разговор с Борисов и Найденов в Банкя. Предстои след изборите на 13 май Кокинов да бъде изслушан от Етичната комисия към ВСС.

Записите, чиято автентичност и незаконност беше потвърдена, разкриха обвързаност на прокуратурата с Бойко Борисов. В тях градският прокурор Кокинов съветва обвиняем по делото му, което се води именно от градската прокуратура. Освен това съобщава, че главният прокурор е личен избор на бившия премиер. Според експерти, цитирани в медиите, подслушването е осъществено през телефона на Найденов или чрез микрофон, закрепен на него.

Във вторник в прокуратурата беше привикан Бойко Борисов, който пред журналисти обясни, че не е бил разпитан, а с прокурорите е разговарял за това как да бъде заловена групата за незаконни подслушвания.