/ iStock/Getty Images
Искането за екстрадиция в САЩ на българката Ирина Дилкинска, ръководила правния отдел на "OneCoin" и приближена до известната "криптокралица" Ружа Игнатова, е получено у нас още март 2021 г. и е арестувана юни същата година. Но екстрадицията ѝ се проточила заради съдебния процес на две инстанции и проверката на обстоятелствата около искането за арест от страна на САЩ. Това заяви говорителят на Специализирана прокуратура прокурор Христо Кръстев.

Срещу Дилкинска няма образувано досъдебно производство в България, тъй като престъплението, свързано със схемата на "OneCoin", е извършвано на територията на САЩ, допълни той.

"Получена е информация от Департамента на правосъдието на САЩ, че съответният български гражданин вече е пристигнал на тяхна територия. Естрадицията е поискана във връзка с твърдение за извършени престъпления, а именно участие в организирана престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Това е съучастник в евентуалната престъпна дейност на така известната криптокралица Ружа Игнатова. Твърди се, че престъпната дейност е извършена на територията на САЩ, като оттам са изпращани съобщения чрез телевизия и радио, че че ако се инвестира в криптовалутата OneCoin, ще се постигне доста голяма доходност", посочи още Кръстев.

Прокурор Кръстев допълни, че искането за екстрадиция е получено от САЩ през март 2021 г. Българката е била обявена за издирване с „червена бюлетина“. У нас тя е била задържана под стража от съда, впоследствие мярката й е променена на „домашен арест“. На 2 февруари 2023 г., след обжалване, съдът е разрешил екстрадицията на българката.

Производството по екстрадиция е продължило дълго време, тъй като е било необходимо да се изискат документи от САЩ и е трябвало те да бъдат преведени, допълниха от държавното обвинение. Оттам посочват още, че ако бъде осъдена, има възможност Дилкинска да изтърпи присъдата си в България.

Българската прокуратура е получила днес писмо от департамента по правосъдие на САЩ, с което се изразява благодарност за ползотворната работа, добави прокурор Кръстев.