Прокуратурата поиска постоянен арест за Алексей Петров
Прокуратурата поиска постоянен арест за Алексей Петров / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Прокуратурата поиска постоянен арест за Алексей Петров
52955
Прокуратурата поиска постоянен арест за Алексей Петров
  • Прокуратурата поиска постоянен арест за Алексей Петров

Прокуратурата отново поиска постоянното задържане на основния подсъдим по делото „Октопод” и бивш сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Причината е, че според държавното обвинение той е въздействал върху свидетели. Вчера бившият служител на НСО Пламен Устинов разказа пред съда, че Трактора го увещавал да се откаже от показанията си след случайна среща извън съда. Устинов обясни, че бившата барета преди години му е поръчал убийствата на бизнесмените Гриша Ганчев и Васил Божков, както и на свидетеля по делото Валентин Шотев.

Прокурорът по делото Светлозар Костов поясни, че освен Устинов притисната е била и свидетелката Донка Митева, която подкрепяше Трактора по време на изборите, но заяви пред съда, че той е един рекетьор. Според показанията й Петров и отнел апартамент в луксозна част на столицата. Според Костов Петров е заплашил свидетелите да свидетелстват в негова полза, но те въпреки това не са го направили.

„В рамките на един ден двама души, единия доброволно дойде и промени показанията си, а другия повече от година пред медиите говори едно и също, пред прокуратурата говори едно и също и същото заяви и пред съда. Аз смятам, че нещата са повече от ясни”, коментира Костов. „Ще има проверка и разследване, това гарантирам. И ако се потвърдят тези обстоятелства, ще има и уволнени, надявам се”, допълни той.

Алексей Петров се оправда като каза, че лично Пламен Устинов го потърсил, за да се срещнат. Бившият гард искал да разкаже обстоятелства около атентата срещу Петров по време на предизборната кампания през септември миналата година, при който той беше нападнат с брадви в Тетевен.

„Той ми каза, че след неуспешния опит за покушение над мен, лично е докладвал в НСБОП. Никога не е бил близък до мен, никога не съм допускал човек, който живееше във филм, и съм го държал на дистанция. Винаги съм имал съмнения за неговото здравословно състояние в чисто психически аспект”, обясни Петров.

Предстои съдът да се произнесе по искането на прокуратурата. Алексей Петров отговаря пред съда за участие в организирана престъпна група, занимаваща се основно с изнудване, както и за разгласяване на държавна тайна.