Прокуратурата оневини лекарите от Горна Оряховица
Прокуратурата оневини лекарите от Горна Оряховица / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата оневини лекарите от Горна Оряховица
63983
Прокуратурата оневини лекарите от Горна Оряховица
  • Прокуратурата оневини лекарите от Горна Оряховица

Великотърновската окръжна прокуратура прекрати досъдебното производство срещу лекарите от Горна Оряховица по случая, известен като „бебето във фризера”, поради липса на престъпление. Скандалът потресе България в края на 2010 г., когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов цитира от парламентарната трибуна разговор между лекари от горнооряховската болница, записани със СРС.

С постановление от 8 май Великотърновската окръжна прокуратура е прекратила досъдебното производство срещу лекарите от Горна Оряховица по случая, известен като „бебето във фризера”, поради липса на престъпление. Съобщението е публикувано на сайта на Великотърновската прокуратура. По делото не са привличани лица в качеството им на обвиняеми.

Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство и заключенията на  първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза водят до извод, че плодът на свидетелката Б.Т. след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци. Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност, се посочва в съобщението на окръжна прокуратура.

На 30 ноември 2010 г. шефът на родилното отделение в горнооряховската болница д-р Димитър Сотиров, гинеколозите Михаил Милатович и Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова бяха арестувани по подозрение за умишлено умъртвяване на преждевременно родено бебе. Историята доби популярност като случая с „бебето от фризера”, тъй като новороденото било поставено там. Тогава прокуратурата изнесе скандални данни от разговорите между медиците, записани със СРС-та, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов ги цитира от парламентарната трибуна.

Сигнал в полицията срещу лекарите бе подаден от 17-годишно момиче от Лясковец, което на 28 ноември 2010 г. е родило преждевременно дете. Девойката заявила, че детето й е родено живо и било умишлено умъртвено от лекарския екип, който го израждал. По информация от полицията, лекарите са съобщили на майката, че детето й е мъртво. Впоследствие медиците са забелязали, че новороденото момченце е живо и са го сложили в кувьоз. По-късно то било извадено от апарата и починало.

Назначената тогава петорна съдебномедицинска експертиза констатира, че бебето е родено мъртво, но прокуратурата назначи нова деветорна експертиза за по- пълно заключение. Впоследствие тя също потвърди първоначалните данни за мъртвия плод.

Други новини от Велико Търново