Прокуратурата иска глоба за организатора на фаталната за 15 българи екскурзия в Охрид
Прокуратурата иска глоба за организатора на фаталната за 15 българи екскурзия в Охрид / снимка: БГНЕС, архив
Прокуратурата иска глоба за организатора на фаталната за 15 българи екскурзия в Охрид
30788
Прокуратурата иска глоба за организатора на фаталната за 15 българи екскурзия в Охрид
  • Прокуратурата иска глоба за организатора на фаталната за 15 българи екскурзия в Охрид

На Боряна Георгиева, организирала екскурзията в Охрид, при която миналата година се удавиха 15 души, да бъде наложено административно наказание "глоба", предлага на Районния съд в Димитровград наблюдаващият делото прокурор Атанас Палхутев.

Георгиева е изготвила групово туристическо пътуване с обща цена, по предварително изготвена програма, включваща транспорт, нощувки и допълнителни туристически услуги, свързани с културен и познавателен характер - разглеждане на забележителности в град Охрид и разходка с кораба "Илинден" в Охридското езеро. Тя не е имала необходимия лиценз.

Атанас Палхутев внесе в съда материалите по делото с постановление за освобождаването й от наказателна отговорност и прилагане нормата от Наказателния кодекс - административно производство, защото не е осъждана до момента. Повдигнатото обвинение е за външнотърговска туроператорска дейност без лиценз, което е прецедент в практиката на прокурора.

Според Палхутев така Боряна Георгиева може да се окаже първата осъдена за това, че е организирала екскурзия извън страната без необходимия лиценз.

От 1000 лева до 5000 лева е предвидената в закона санкция за това престъпление.

Предстои димитровградският Районен съд да реши дали Георгиева ще отговаря по общия ред, или ще приеме доводите на наблюдаващия прокурор за административно производство. Най-вероятно това ще стане след съдебната ваканция през август.

15 българи загинаха, след като туристическият кораб "Илинден" се преобърна във водите на Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На кораба е имало 55 български туристи. Трагедията се е разиграла около 11.00 ч. в близост до автопарк "Елешец". Корабът е пътувал за манастира "Св. Наум" на югозападния край на Охридското езеро. Той се е преобърнал на около 200 до 300 м от брега на Охридското езеро. Инцидентът е станал при идеални за корабоплаване атмосферни условия, при дълбочина на езерната вода от 6 до 8 метра. Намесата на корабите "Кристина" и "Александрия" е спасила голяма част от туристите.