/ БГНЕС
Прокуратурата иска 20 г. затвор за обвиняемите по делото „Иванчева“, присъдата ясна до дни (ОБЗОР)
101311
Прокуратурата иска 20 г. затвор за обвиняемите по делото „Иванчева“, присъдата ясна до дни (ОБЗОР)
  • Прокуратурата иска 20 г. затвор за обвиняемите по делото „Иванчева“, присъдата ясна до дни (ОБЗОР)
По 20 години затвор за всеки от тримата обвиняеми по делото „Иванчева” поиска прокуратурата. Това стана ясно на днешното заседание по делото за подкуп, което върви към финал на първа инстанция.
 
Според прокурорите деянието, в което са обвинени Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, се отличавало с изключително висока степен на обществена опасност и висока конспиративност, а нанесените щети били в особено големи размери. Тримата са обвинени за това, че поискали 500 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да се придвижи преписката му за строеж в „Младост”.

Прокуратурата поиска 20 години затвор за обвиняемите по делото „Иванчева“

Десислава Иванчева
БГНЕС

Близо четири часа продължиха прокурорските пледоарии на днешното съдебно заседание. Прокуратурата поиска присъда от по 20, вместо максимално предвидените в случая 30 години затвор за тримата обвиняеми. Прокурорите поискаха и налагане на максимална глоба от 30 000 лева на Дюлгеров, Иванчева и Петрова, отнемане на цялото им имущество и забрана на двете жени да заемат обществена или държавна длъжност. Това заявиха пред журналисти след заседанието – двама от прокурорите Илиян Рангелов и Георги Николов.
 
Преди дни държавното обвинение остана без част от основните показания, на които разчиташе, след като Петко Дюлгеров се отрече от всичко, което е казал първоначално пред разследващите и заяви, че показанията му са дадени под натиск от страна на служители на КПКОНПИ. Днес прокуратурата поиска от съда въпреки това показанията му да бъдат взети предвид, тъй като отричането му било защитна позиция.

Десислава Иванчева: Истината винаги побеждава
 
От пледоариите на тримата прокурори стана ясно и че в голямата си част доказателствата, на които разчита обвинението, се базират на свидетелски показания и са косвени. Прокурорите обаче отрекоха и заявиха, че по делото имало много СРС-записи, които останали нечути в зала.
 
От своя страна защитата видя в обвинението не просто доказателствен дефицит, а пълна липса на всякакви доказателства. Адвокатът на Иванчева – Димитър Марковски, заяви, че наказателното производство е „безпрецедентен пример” за неспазване правата на обвиняемите. Марковски се усъмни и в автентичността на някои от СРС-тата по делото. Така например по думите му в аудио запис с дата 23 март Петко Дюлгеров и Александър Ваклин коментират пътен инцидент с участието на Десислава Иванчева, който всъщност се е случил седмица по-късно – на 31 март.

Обрат: Бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров се отрече от всичките си показания

Десислава Иванчева
БГНЕС

Още преди заседанието пък двете жени заявиха, че след приключване на делото ще съдят заместник главния прокурор Иван Гешев за клевета. Преди година Гешев, още в качеството си на ръководител на спецпрокуратурата, бе едно от главните медийни лица покрай показния арест.
 
В момента по делото продължават да текат пледоариите на защитата на тримата обвиняеми. Очаква се присъдата да стане известна в рамките на няколко дни.