/ ThinkStock/Getty Images
Бившият районен кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров се отказа от първоначалните си показания по делото „Иванчева“. Така Дюлгеров, който също е сред подсъдимитe, на практика отрече да е бил посредник на евентуален подкуп между Десислава Иванчева и строителния предприемач Александър Ваклин. Дюлгеров заяви, че е дал показанията си под натиск, а служители на КПКОНПИ и служебният му адвокат му обещали да излезе на свобода, ако даде определени показания. Преди време пък основният свидетел по делото – Александър Ваклин, отрече някога Иванчева да му е искала лично пари. Делото върви към приключване на първа инстанция, а в последния момент днес прокурорите поискаха отвод на съдебния състав, който обаче им бе отказан. В делото бе замесено и името на прословутата строителна фирма „Артекс“, откъдето се оказа, че първи са подали сигнал срещу Десислава Иванчева.

Строителната фирма „Артекс“ първа подала сигнал срещу Иванчева

Пред съда днес Петко Дюлгеров се отрече от всичките си показания, дадени пред разследващите. Той заяви, че под натиск от служители на КПКОНИ и служебния си защитник е разказал, че е станал посредник между Ваклин и Иванчева, като му е обещан процент от подкупа. Дюлгеров отрече и, че е пуснал парите в плик в колата на Десислава Иванчева и другата подсъдима – Биляна Петрова. Така дни преди финала на делото на първа инстанция държавното обвинение се оказа без част от основните показания, на които разчиташе. Преди време основният свидетел по делото – Александър Ваклин, пък заяви, че Иванчева никога не му е искала подкуп, а преговорите с нея ставали само през Дюлгеров.

Спецсъдът заседава за последно по случая „Иванчева“
 
Междувременно днес в делото се намеси и станалата прословута строителна фирма „Артекс“, от която наскоро се разбра, че властта пазарува апартаменти на намалени цени. В съда днес Иванчева заяви, че въпросната фирма е първата, подала сигнал срещу нея:
 
„Те са първите, които подават сигнала и се опитват да ни набедят, да ни отстранят. „Артекс“ имат 10-11 обекта в „Младост“, които са построени много преди ние да сме били стъпили във власт. След това разбрахме, че има срещу заведена от тях набеждаваща преписка, което е сигнал, подаден от тях за образуване и отстраняване на кмета и екипа на „Младост“. Всички фирми, които строят обикновено са ме посещавали и сме разговаряли. Те са се представяли и те също“, каза Иванчева.
 
По-късно информацията бе потвърдена и от един от прокурорите по делото – Илиян Рангелов:
 
„Подаден е сигнал, който впоследствие фирмата го оттегли. Не пожела да развие обстоятелства, които е посочила там. Струва ми се, че искате да обвържете това дело с нещо друго. Аз категорично не желая това, тъй като искам да съхраня предмета на доказване по това дело, което е пред приключване. Жалбите по това дело са свързани с неправомерно забавяне и съмнение за нещо друго“, посочи Рангелов.

Спецсъдът търси кой е писал в тефтерчето на Десислава Иванчева

На днешното заседание бе приета и последната експертиза по делото, която така и не можа да даде категоричен отговор дали чуждият почерк в тефтерчето на Иванчева е на Петко Дюлгеров.
 
Съдът обаче отказа исканията на прокуратурата за трета подобна експертиза. Отказано бе искането и всички записи от СРС-та отново тепърва да бъдат слушани в съдебна зала. В крайна сметка дни преди края на делото прокуратурата поиска отвод на съдебния състав. Той също бе отказан.
 
В неделя предстоят пледоарии по делото. От прокуратурата отказаха да кажат каква присъда ще искат за тримата подсъдими.
БТА