/ БГНЕС
Година след арестите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, делото срещу тях е към финал. Днес бившият кмет на "Младост" дава обяснения и разказва за движението по преписката на строителния предприемач Александър Ваклин.
 
Тримата бяха арестувани по обвинения за подкуп, който искали от бизнесмена, за да придвижат документите му за строеж. Иванчева подробно описва времето от 2016 г.  до деня на ареста.
 
Спецсъдът търси кой е писал в тефтерчето на Десислава Иванчева

Без категорична яснота остава въпросът кой е писал в тефтерчето на Иванчева. Днес за втори път експерти опитаха да обяснят чий е почеркът, който се отличава от този на Иванчева. Графолозите трябваше да анализират как са се появили цифри и думи.

Предполагаше се, че дописванията са правени от Дюлгеров. Специалистите обаче не бяха категорични. Причината е недостатъчният сравнителен материал, който взели от него. Това станало непосредствено след предишното заседание. Тогава той пишел отривисто, вероятно под стрес. Така не можело категорично да се установи с абсолютна точност дали дописването в тефтера е от него, но било много вероятно.
 
Специалистите обясниха също, че не може да се анализира периодът, в който е писано. Прокуратурата настоя да бъде направен трети опит за сравняване на почерците, съдът обаче отказа.

22 декември: Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста (СНИМКИ/ВИДЕО)

През лятото на миналата година прокуратурата обяви, че при ареста на Десислава Иванчева в чантата й е открит тефтер, който се превърна и в основното доказателство по делото. В него имало записки, които според прокуратурата съдържали квадратура на строителни обекти и суми, които Иванчева щяла да иска като подкуп.

На съдебно заседание в средата на март графологична експертиза разкри чужд почерк в тефтерчето на Десислава Иванчева. Месеци по-рано от прокуратурата обявиха, че въпросното тефтерче съдържа сметки с площта на строителни обекти и съответните суми, които Иванчева щяла да иска като подкуп. На две места в тефтерчето са писани цифри и думи с чужд почерк. По искане на прокуратурата съдът назначи нова експертиза, която да установи дали чуждият почерк не е на друг от обвиняемите по делото - Петко Дюлгеров.

Прокурорите оспориха експертизата, която по думите им била неясна и противоречива. Съдът обаче я прие и назначи нова, която да установи дали чуждият почерк не е на друг от обвиняемите по делото - бившият районен кмет на „Младост” - Петко Дюлгеров.

Иванчева и Петрова откриха неточности в СРС-тата по делото срещу тях

Очаква се съдът да излезе с решение по делото.

Отстраненият кмет на „Младост” Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани преди година в центъра на София. Двете бяха обвинени, че поискали 500 000 евро подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижат преписката му за строеж в квартала.
БТА, БГНЕС