/ БГНЕС
Строителната фирма „Артекс“ първа подала сигнал срещу Иванчева
101259
Строителната фирма „Артекс“ първа подала сигнал срещу Иванчева
  • Строителната фирма „Артекс“ първа подала сигнал срещу Иванчева
Строителната фирма „Артекспърва подала сигнал срещу отстранения кмет на „Младост“ Десислава Иванчева. Такова твърдение направи самата Иванчева на днешното заседание по делото за подкуп срещу нея. Тя обаче не можа да обясни за какво е бил сигналът, тъй като по нейни думи по време на мандата ѝ в квартала нямало строежи на „Артекс“.
 
Името на фирмата стана известно покрай т.нар. скандал „Апартаментгейт“, от който се разбра, че различни хора от властта са пазарували апартаменти от „Артекс“ на намалени цени.

Спецсъдът заседава за последно по случая „Иванчева“

Към приключване на първа инстанция върви делото срещу отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Двете жени са обвинение за това, че поискали от строителния предприемач Александър Ваклин 500 000 евро, за да придвижат преписката му за строеж в квартала. В хода на делото до момента стана ясно, че и други предприемачи са се оплаквали от забавени преписки, но Иванчева и Петрова отричаха многократно да са искали от когото и да е подкуп.

Пред журналисти след днешното заседание Иванчева заяви, че първата фирма, подала сигнал срещу нея, била „Артекс” - фирмата, за която наскоро се появи информация, че е давала апартаменти на хора от властта на пропорционални цени. Иванчева обаче не можа да уточни дали се е срещала лично с хора от фирмата, нито за какво бил сигналът срещу нея. По думите й по време на мандата й нямало текущи строежи на фирмата в „Младост”.

Иванчева и Петрова откриха неточности в СРС-тата по делото срещу тях

Иначе делото на практика почти приключи след като днес съдът прие допълнителната графична експертиза на тефтерчето на Иванчева. Тя имаше за цел да установи дали третия обвиняем Петко Дюлгеров е автор на някои от записките в тефтерчето.

В крайна сметка експертите не можаха да дадат категоричен отговор, тъй като в изследвания почерк имало както прилики, така и много разлики спрямо почерка в тефтерчето. Съдът пък отказа да назначава трета експертиза с мотива, че резултатите от нея не са в пряка връзка с изхода на делото.

22 декември: Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста (СНИМКИ/ВИДЕО)

Междувременно прокуратурата поиска всички аудио записи, направени със СРС, да бъдат прослушани повторно в съдебна зала, но съдът остави и това искане без уважение.