Проф. Здравко Каменов: Затлъстяването е основна причина за диабет
Проф. Здравко Каменов: Затлъстяването е основна причина за диабет / Dariknews, Елена Банкова

Затлъстяването е основна причина за диабет, смята един от най-добрите лекари в специалност ендокринология и болести на обмяната професор Здравко Каменов от Александровска болница. По думите му в световен мащаб се говори за епидемия от увеличено тегло. Рискът да се развие диабет тип 2 при едно високостепенно затлъстяване се увеличава 30-40 пъти. Ето какво още каза проф. Каменов пред водещата Лили Ангелова:

Водещ: Професоре, има ли медицината отговор на въпроса защо се увеличава с такива темпове броят на заболелите от диабет?

Проф. Каменов: Има не само един, а много отговори. Първо, това е увеличаването на затлъстяването. В световен мащаб говорим и за епидемия от увеличено тегло. Рискът да се развие диабет тип 2 при едно високостепенно затлъстяване се увеличава 30-40 пъти. Друг е въпросът защо се увеличава затлъстяването. Причината за това е в стила ни на хранене, който в никакъв случаи не е най-подходящ, ядат се готови храни, които имат много въглехидрати, мазнини. Освен това намалява физическата активност. Стресът също е много важен фактор. Искам да кажа, че обездвижването, стоенето на едно място, е един вид мобилизационен стрес. Другият проблем е, че имаме натрупване на патологични гени. Ако преди векове продължителността на живота изобщо е била по-малка, а продължителността на живота на хората с това заболяване е била още по-малка, то днес хората живеят много повече отколкото предшествениците си. И оттам и честотата на захарния диабет се увеличава. Примерно над 65 г. около 25% от хората имат захарен диабет. Но другото е, че гени които в миналото не са могли да бъдат предавани по-нататък, оказвали са се фатални, сега с възможностите на медицината се предават в поколенията.

Водещ: Знаете, че в интернет пациентите с различни заболявания си правят форуми, споделят информация, споделят страховете си. В един от форумите на тема диабет тип 2 пациенти, открили наскоро диагнозата си, се притесняват от рисковете, че може да ослепеят, да преживеят нежелани аборти, да забременеят трудно, дори един от пациентите се притеснява, че може да се стигне до ампутации на долни крайници. До каква степен наистина съществуват такива рискове за хората с диагноза диабет тип 2?

Проф. Каменов: Тези рискове са реални и те съществуват не само при диабет тип 2, но и при диабет тип 1. Всички тези състояния са продукт на неконтролираното развитие на захарния диабет. Нелекуваният захарен диабет води до такива неща. Разбира се, не всичко, което изброявате, но и едно от тези усложнения е достатъчно, за да направи хората по-внимателни. С едно добро лечение диабет тип 2 се контролира успешно. Имаме много случаи, в които един пациент, след като свали определено количество килограми, излиза от диабетното състояние.

Водещ: Дори може да спре лекарствата си?

Проф. Каменов: Имаме пациенти, които идват например по 120 кг. и като свалят 30 кг., паднат под 100, кръвната им захар се нормализира.

Водещ: От години ендокринолозите в България и пациентските организации се борите да се увеличи броят на тест-лентите, които заплаща НЗОК за диабетиците. Колко тест-ленти се полагат на един пациент в момента и колко са необходими за качественото проследяване на болестта?

Проф. Каменов: Полагат се по 150 тест-ленти при възрастните. Разбира се, са необходими много повече. Трудно може да се каже колко повече, но със сигурност е няколко пъти повече. В някои от страните, в които дискутирам с колеги, значително по-висок е броят на тест-лентите. Това е важно, за да може добре да управляваш диабета си, да го контролираш. За целта трябва да знаеш какви са нивата на кръвната захар. Високата кръвна захар не боли. Трябва да е много висока, за да разбере пациентът, че има нещо такова, но най-добрият начин е като си контролира сам кръвната захар. От тази гледна точка броят ленти, с които разполага един пациент, е от много голямо значение за доброто лечение.

Водещ: Ако пациентът реши да поеме разходите за своя сметка, както се налага, колко би му струвало?

Проф. Каменов: Може би някъде от порядъка на 100 лева месечно, но зависи колко тест-ленти трябва да си купи. Всичко зависи от това пациентът с какъв терапевтичен режим е. Ако той е на инсулин, контролът трябва да е много чест. Даже се препоръчва при всяка апликация да се контролира кръвната захар.

Водещ: Най-вероятно и много от вашите пациенти нямат финансовата възможност да си позволят да отделят тези средства?

Проф. Каменов: Това е естествено.

Водещ: При всички разговори, които сте имали с НЗОК през годините за увеличаване на тест-лентите, имало ли е резултат?

Проф. Каменов: Ние действително провеждаме определени разговори, убеждаваме в необходимостта от наличието на повече тест ленти, но вие разбирате, че тук вече има и други фактори. Все пак това би струвало и пари на държавата.

Водещ: Не струвала ли по-скъпо на НЗОК да лекува усложнения от диабет, отколкото да контролира заболяването.

Проф. Каменов: Винаги усложненията на лечението на захарния диабет струват повече пари, отколкото един адекватен контрол и недопускането им.

Водещ: Много пациенти приемат изключително тежко новината, че трябва да започнат лечението си с инсулин. От една страна смятат, че заболяването им е в последна фаза, което ги плаши, от друга страна се страхуват заради страничните ефекти. Какво им казвате, когато дойдат в кабинета ви с тези страхове?

Проф. Каменов: Вие сте права, че узнаването на диагнозата е един много сериозен момент в живота на тези пациенти и всеки го изживява по различен начин, в зависимост от психологическата си нагласа, устойчивостта на характера си, темперамент и т.н. Може би е добре в този етап да присъства и психолог, който да направи прехода към новото самосъзнание. Това, което аз бих казал на тези хора, е че действително захарният диабет внася някои ограничения, някои необходимости от дейности. Това е приемът на съответните таблетки или когато имаме инсулин. Но ако те се погрижат добре за своето заболяване, ако поддържат добър гликемичен контрол, нормално артериално налягане и липидите са им в норма, тогава прогнозата на заболяването им е много добра. Те живеят един съвсем нормален живот. Тоест да не се плашат, да не униват, заболяването може да бъде лекувано много успешно.

Водещ: Ако имахте властта да промените здравната система в България, какво щеше да е първото, което щяхте да направите?

Проф. Каменов: Може би ще се опитам да създам повече условия младите лекари, които завършват, да останат в страната ни. Тоест някаква форма на стимулиране, защото това което се случва - непрекъснато напускащите цели випуски, е много страшно. Това в бъдеще ще си каже тежката дума.

Цялото интервю с проф. Каменов, както и разговор с диетолога доц. Даниела Попова за подходящото хранене при диабетици, може да чуете тук.