Проф. Илчев: Политическите сили се опитаха да използват окупацията
Проф. Илчев: Политическите сили се опитаха да използват окупацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Проф. Илчев: Политическите сили се опитаха да използват окупацията
69817
Проф. Илчев: Политическите сили се опитаха да използват окупацията
  • Проф. Илчев: Политическите сили се опитаха да използват окупацията

Материалните щети, нанесени от втората окупация на Софийския университет са незначителни. Това заяви по време на пресконференция ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев.

По думите му все още не е ясно какви ще са наказанията на студентите, предприели окупацията в нощта на петък срещу събота, но предстои Ректорският съвет да вземе решение какви ще са последствията за окупаторите.

Преподаватели и студенти са водили разговори с окупаторите снощи, за да ги убедят да освободят сградата, посочи още проф. Илчев.

От учебното заведение обявиха, че заради 3-дневната окупация са отменени 16 изпита, което е засегнало над 800 студенти.

По думите на ректора по време на окупацията е имало две срещи между него, главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев. Не е ставало въпрос обаче за влизане на полиция в сградата на университета: „Надявам се, че някои хора ще разберат, че националната институция Алма Матер не е оръжие в политическата игра. За съжаление с охота всички политически сили опитаха да използват акцията. Едни, за да я подкрепят - като ГЕРБ и Реформаторския блок, други пък, за да атакуват ГЕРБ и Реформаторския блок заради тази подкрепа, визирам БСП и ДПС. И едното, и другото за мен е абсолютно неприемливо".

Заместник-ректорът на университета доц. Милена Стефанова заяви,че се налага пренареждане на графика за изпитите заради окупацията: „В тези дни на окупация са провалени 16 изпита. Сега ще се наложи да се пренареди графикът".

Проф. Иван Илчев добави, че охранителната фирма на Софийския университет ще бъде сменена от утре, а влизането в учебното заведение ще става с проверка на личните документи.