/ БГНЕС
„Продължаваме Промяната“ (ПП) ще внесе след празниците законодателни промени относно Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Той заяви, че предстои и „друго ключово законодателство в сферата на правосъдната система“.

Декларацията на ПП беше в отговор на тази на ГЕРБ-СДС, с която председателят на парламентарната група (ПГ) ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова призова за оставката на правителството. В отговор Гюров открои успешните действия на правителството в различните сфери.

„Разбира се, най-много дупки има в правосъдната система, където все още се е окопал главният прокурор Иван Гешев. Ние успяхме да запълним някои от тези дупки. Закрихме преторианците на главния прокурор – спецсъда и спецпрокуратурата“, каза той.

Гюров посочи и приетото решение за разплащането с пътностроителните фирми. „Взехме решение за отпускането на парите, защото няма как да оставим пътищата в това състояние, не можем да си позволим да няма поддръжка, но ще потърсим сметка, ще извършим проверките, ще настояваме за политическа, но и наказателна отговорност“, каза той. И добави, че за пръв път в Агенция „Пътна инфраструктура“ е заложен реален бюджет.

В сферата на енергетиката Гюров посочи, че са били предприети спешни промени в Комисията за енергийно и водно регулиране и „Булгаргаз“. Той припомни за наложения мораториум на цените на електроенергията и рестартирането на проекта за интерконектора между България и Гърция.

Гюров посочи справянето с ковид кризата и увеличението на парите за здравеопазване като част от добрите решения в сектора.

„Наследството е тежко, но това не ни плаши“, каза още той.

За по-малко от четири месеца източихте енергетиката, възрази бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова. Погледнете с кого сключихте договор и на кого дадохте българската енергетика, обърна се тя към Гюров.
БТА