Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци
Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци / БГНЕС, архив
Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци
88874
Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци
Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци
  • Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци
  • Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци

Днес е Денят на градинаря в България. Празникът се възобновява от 1993 г. насам. Първи старата традицията връщат в град Брезово. Днес е денят на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки - професионално и за удоволствие.

Не особено празнично обаче е настроението на българските градирани, заради редица проблеми в сектора. Освен измръзналата реколта от лошото време през пролетта, производителите за поредна година се оплакаха и от евтиния внос на плодове и зеленчуци, който подбива родното производство.

Европа яде най-много ябълки от Полша, домати от Италия и краставици от Испания

Въпреки професионалния си празник, българските производители на плодове и зеленчуци няма да празнуват.

"Имаше дъждове, имаше и осланявания. Наложи се много култури да бъдат пренасаждани по няколко пъти. Това е положението с дините, такъв е проблемът и с пипера. Голяма част от доматите са изкоренени и са насадени на ново. Новите имат малки доматчета едва сега", обобщи за Дарик ситуацията в сектора главният секретар на Националния съюз на градинарите в България Мариана Милтенова.

60% от производителите на плодове и зеленчуци работят в сивия сектор

Евтиният внос на плодове и зеленчуци е другият голям проблем пред родните производители. "Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци, най-вече зеленчуци. От плодовете - преобладаващо тези, които България не произвежда, и ябълки, разбира се. От зеленчуците пазарът ни е залят от домати от Централна Европа в резултат на ембаргото, което беше въведено за руския пазар, което пренасочи голяма част от производството, атакувайки нашия пазар", обясни още Милтенова.

Продължаваме да ядем вносни плодове и зеленчуци
netinfo

Отбелязваме Деня на градинаря в България

На днешният празник обаче производители се сещат и за своя светец - Свети мъченик Фока.

Свети Фока е наричан градинар, защото си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните. Част от зеленчуците от своята градина той слагал край пътя, за да могат да ги взимат всички пътници.