60% от производителите на плодове и зеленчуци работят в сивия сектор
60% от производителите на плодове и зеленчуци работят в сивия сектор / ThinkStock/Getty Images

85% от пазара на плодове и зеленчуци не се осчетоводява, а 60% от производителите у нас работят в сивия сектор, твърдят браншови организации на производители. Те предупреждават, че ако не се промени ситуацията, скоро на пазара няма да има български плодове и зеленчуци.

Пресните плодове и зеленчуци служат повече за ощетяване на бюджета с ДДС, отколкото за приход в него, твърди Слави Трифонов от Съюза на градинарите.

Европа яде най-много ябълки от Полша, домати от Италия и краставици от Испания

"Единият начин е, че не се внася, тъй като плодовете и зеленчуците са бързооборотна стока. Всеки търговец, купувайки сутринта плодове и зеленчуци, вечерта знае, колко ДДС не е актувал със счетоводен документ. Това е ясно вечерта и не се внася. Другата страна на въпроса е, да пътуват едни документи за експорт на плодове и зеленчуци, да се връщат подпечатани и да се кандидатства за ДДС пред бюджета. Това вече се казва чисто източване", коментира Трифонов пред БНР.

"В нито една страна-членка на Европейския съюз не можеш да спреш едно превозно средство, в което има плодове и зеленчуци, то да идва от която и да е част на света и да го отвориш и да продаваш. Такава държава няма", заяви още той.

Производителите настояват за по-добро подпомагане на сектора и ползване на румънския опит, който задължава поне 51% от храната на пазарите да е местно производство.