Продължава възстановяването на дигата на река Харманлийска
Продължава възстановяването на дигата на река Харманлийска / снимка: Impact Press Group, архив

Продължава възстановяването на дигата на река Харманлийска в района на Харманли, съобщи пресцентърът на МВР.

Остава обявеното бедствено положение в хасковските общини Харманли, Любимец и Свиленград, в община Сливница в област София и в община Бойница във Видинска област. Създадена е организация за доставка на храни и на лекарства за хората в изолираните населени места, уточняват от МВР.

В село Бисер от днес е назначена временна администрация, която ще координира окончателното отстраняване на последиците от наводнението.

В страната няма населени места без електрозахранване, съобщават от МВР. Състоянието на „комплексните и на значимите” язовири в страната е нормално, няма преливащи язовири от каскадата „Арда”. Продължават и проверките на язовирите и на речните корита в Хасковска област. Контролирано се изпускат  язовирите „Доситеево”, „Тракиец” и „Огняново”.

Водните нива на реките в Дунавския водосбор и на черноморските реки остават без промяна. Няма съществени изменения в нивата на реките Марица, Тунджа и Арда, а нивата на Струма и Места са се понижили с до 4 см.

Основните пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки се обработват и се опесъчават. Отворен за движение само за леки автомобили е пътят за хасковското село Любеново. Въведено е ограничение на движението на тежкотоварните автомобили с тегло над десет тона по пътя Симеоновград - Калугерово. Възстановено е преминаването на ГКПП Връшка чука, допълват от МВР.

Снежна маса е паднала на пътя Пловдив - село Лилково, като е прекъснат достъпът до селото. Започнало е разчистване на пътя.