Вратата на хладилника е не само най-топлото място на хладилника, а също така и най-изложеното на температурни промени.
Вратата на хладилника е не само най-топлото място на хладилника, а също така и най-изложеното на температурни промени. / Thinkstock/Getty Images
Продължава изтеглянето на замърсените с фипронил яйца от търговските вериги и по-малки магазини. Това съобщи министърът на земеделието и храните след участието си в дискусия за стандартите на храните у нас и в Западна Европа. Министърът припомни, че замърсяването с фипронил е в нарушение на правилата и яйцата ще бъдат унищожени. В края на миналата седмицата от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че три ферми в страната са затворени, заради установени над нормата количества с опасното вещество в яйцата. Дозата на фипронил в продуктите обаче не е животозастрашаваща.

Откриха фипронил в български яйца


Заради замърсените яйца е затворен пакетиращия склад за яйца и три птицеферми. Хиляди яйца са под забрана за продажба, но все още има известни количества в търговската мрежа. От Агенцията по храните уточниха, че със замърсените яйца са снабдявани основни магазини в София и околността. Властите съветват да избягваме консумацията на трите замърсени партиди. „Няма паника сред потребителите“, увери земеделският министър Румен Порожанов:

"Продължава изтеглянето. Към момента има забранени над 1млн. и 300хил. Като казвам, че нараства количеството това е защото всеки ден тези кокошки снасят по 130 хил. яйца. Те са две търговски дружества с три ферми - те са под възбрана. Очакваме всеки момент да излязат допълнителните проби, които са взети от различни партиди, които са на територията на фермите за да видим какви са резултатите".

Изтеглят замразен яйчен меланж, замърсен с фипронил, у нас

Опасност за живота и здравето ни няма, но е желателно да избегнем консумацията на заразени яйца. Внимателни трябва да сравним номера върху черупката на яйцата,с  оповестените три регистрационни номера. Информация можете да откриете на сайта на земеделското министерство, както и на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните.