У нас търговия с лекарства в мрежата е разрешена само за такива без рецепта. През последните седмици обаче сигналите за нерегламентирана продажба на медикаменти в интернет значително се увеличават. Според тях, през сайтове за обяви и групи в социалните мрежи, свободно могат да бъдат закупени лекарства, за които изрично се изисква рецепта, както и такива, които въобще не се предлагат на пазара у нас. Експеримент направи NOVA, за да провери продават ли се незаконно лекарства в интернет.

Антибиотиците и част от медикаментите, които лекарите масово изписват за лечение на COVID-19, все още трудно могат да се открият в много от аптеките в страната, сигнализират наши зрители. Екип на NOVA реши да провери може ли в интернет да открие и поръча медикаменти, които се предписват само от лекар. Само след няколко клика попадаме на няколко оферти за така търсените лекарства.

В един от сайтовете за обяви откриваме оферта за антибиотик от групата на предписваните срещу COVID-19. Цената е 35 лв. Свързваме се с търговеца, за да разберем можем ли да получим дефицитното лекарство без рецепта. Питаме го дали има налични и други лекарства, които се предписват срещу опасния вирус. Оказва се, че има. 

Попадаме дори на обява на медикамент за лечение на рак – на простата при мъжете и на гърдата – при жените. Според офертата продават се 3 ампули на цена от 100 лв. за брой.

Платформите за безплатни обяви реагират светкавично и веднага спират всеки опит за продажба на лекарства през тях. Офертите на некоректните търговци веднага са изтрити, показва още проверката ни.

Резултатът от експеримента: само за броени минути успяваме да договорим покупка на три вида медикаменти, които се изписват само от лекар. Подобен тип търговия законът изрично забранява, категорични са от фармацевтичния бранш.

Още по темата гледайте във видеото.