/ Istock
Министерският съвет прие график за дигитализиране на хартиените регистри на администрацията и привеждането им в съответствие със Закона за електронното управление (ЗЕУ), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Това ще даде възможност всички регистри, воденето на които е предвидено в закон, да преминат плавно и поетапно изцяло в електронна форма, както и да може да се заявява вписване, промяна или заличаване на обстоятелства по електронен път. Така те ще отговарят на изискванията за сигурност, надеждност и оперативна съвместимост, като ще позволяват автоматизиран обмен на данни с други електронни системи.

Графикът предвижда всички 307 вида регистри, които са идентифицирани от Министерството на електронното управление като подлежащи на дигитализация, да бъдат приведени в съответствие със ЗЕУ до 31 март 2025 г. От тях 24 вида се използват за нуждите на местната власт и съставляват общо 13 780 регистри съгласно Концепцията за регистрова реформа.

Дигитализирането на хартиените регистри ще осигури прозрачни, проверими и проследими процедури за водене на регистри, както и значително намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

През юли тази година министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че трябва да се ограничи и премахне използването на хартията във вътрешноадминистративните работни процеси. Това е една от предпоставките да бъде постигнато електронното управление, заяви тогава министърът. Трябва да се премахнат удостоверенията, които гражданите предоставят от една администрация на друга „в ролята си на куриери“, посочи през юли министър Йоловски.