При какво изпито количество ставате алкохолик
При какво изпито количество ставате алкохолик / Thinkstock/Getty Images
При какво изпито количество ставате алкохолик
79663
При какво изпито количество ставате алкохолик
  • При какво изпито количество ставате алкохолик

Хората, които употребяват една бира, 200 мл вино или 50 мл концентрат дневно спадат към групата на алкохолиците.

Такава е дефиницията за алкохолизъм на Световната здравна организация, каза пред Дарик един от най-добрите коремни хирурзи доц. Кирил Драганов, и сам я определи като стряскаща.

В предаването „Най-добрите лекари" медикът изтъкна, че нерационалното хранене и злоупотребата с алкохол са в основата за развитие на заболяванията на жлъчката и на панкреаса. По-провокиращият фактор при женския пол обаче се оказва хранително-диетичният режим, за разлика от мъжкия пол, където водеща е консумацията на алкохол.

„По отношение на термина „злоупотреба", си има точна дефиниция на Световната здравна организация, специално за алкохола. Информацията е отпреди 7-8 години, възможно е да е актуализирана. Стряскащо е определението - като алкохолизъм се приема употребата на една алкохолна единица на ден, всеки ден. Под една алкохолна единица се има предвид една бира, 200 мл вино или 50 мл концентрат. Т.е. ако всеки ден употребявате 200 мл червено вино или 50 мл концентриран алкохол, всяка вечер в седмицата, по определението на СЗО спадате към групата на алкохолиците. В повечето случаи разболяваме жлъчката с нашия стил на живот и начин на хранене. Това е едно заболяване, при което е доказана връзката с хранително-диетичния режим на пациента. По-често страда женският пол. Съотношението жени към мъже е 7-8 към едно. Основният провокиращ момент е злоупотребата с тлъсти животински мазнини, пържени храни, алкохол, кафе, какао, шоколад, това са нещата, които образуват камъни в жлъчния мехур", обясни специалистът.