Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Президентът ще разговаря на "Дондуков" 2 последователно с представителите на парламентарните групи на "Продължаваме промяната", на ГЕРБ - СДС, на ДПС и на "БСП за България"

На финалната права: До седмица се очаква правителство, начело с Кирил Петков

За утре са предвидени срещи с „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”. Редът им е според големината на парламентарната група и съответно мястото, което заемат в Народното събрание.

Според Конституцията, президентът след консултации с парламентарните групи връчва първия проучвателен мандат за правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, който има седемдневен срок да предложи кабинет.

Все по-близо до съставяне на правителство: Кои са спряганите имена за министри

Това са третите за годината консултации на държавния глава в опит да бъде съставено редовно правителство след като след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.