През 2014-а страната ни може да имa многоцелеви изтребител
През 2014-а страната ни може да имa многоцелеви изтребител / Sofia Photo Agency, архив
През 2014-а страната ни може да име многоцелеви изтребител
57569
През 2014-а страната ни може да име многоцелеви изтребител
  • През 2014-а страната ни може да име многоцелеви изтребител

До края на октомври министърът на отбраната Аню Ангелов ще представи в Министерския съвет инвестиционен проект за нов многоцелеви изтребител. Това стана ясно от думите му по време на почитането на паметта на загиналите летци и парашутисти в столицата.

Ангелов обясни, че по въпроса с бойния самолет тепърва предстоят преговори с представители на други държави. Министърът обаче изрази надежда през 2014-а страната ни да придобие такъв изтребител. Според ветераните, дошли да поднесат венци и цветя пред трите столични паметника на летците, състоянието на авиацията ни в момента наподобява това, което е било през 1989-а година.

Българските летци имат бъдеще, категоричен е Аню Ангелов в навечерието на 100-годишния юбилей на Военновъздушните сили в страната. По думите му въпреки финансовата криза, страната прави всичко възможно от 2014-а нататък да осигури средства за многоцелеви изтребител. Рано или късно нашите летци ще го имат, категоричен е министърът: „Ние спазваме всички условия, които е поставила Европейската комисия в смисъла, в който те влагат. Ако купуваме изцяло нов изтребител, той е собственост на компаниите, тогава бихме направили и съответния конкурс. Ако това е собственост на държавата, няма да има конкурс в истинския смисъл на думата".

Десетки военнослужещи и ветерани поднесоха венци и цветя на трите паметника в столицата в памет на загиналите летци и парашутисти. Най-голямото тегло на българската авиация обаче остава безпаричието, обясни за Дарик Слав Добрев, заслужил летец, полковник от запаса, сега председател на управителния съвет на Съюза на ветераните в българската авиация: „Имаше разцвет на българската авиация в периода 1980-85 година, но така тръгнаха събитията, че всичко се разори. Останахме на нула. Показателите са почти такива, каквито са били към края на 1989 година. Авиацията ще бъде, няма да загине. Няма ли авиация, няма нация".