Престъпната група, купувала изпити в УНСС, остава в ареста
Престъпната група, купувала изпити в УНСС, остава в ареста / снимкa: Sofia Photo Agency

49-годишният преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и икономически анализатор Петкан Илиев, който бе хванат с подкуп, остава в ареста за 72 часа. С тази мярка е и 37-годишният му съучастник.

След изтичане на мярката, прокуратурата ще поиска двамата да останат за постоянно в ареста. Те бяха задържани заради организиране на престъпна група за купуване на изпити и семестриални заверки. Схемата включвала преподавател и посредници, а "услугите" стрували от 500 до 5000 лева. Сред тях били и семестриални заверки срещу заплащане и явяване на кандидатстудентски изпити в УНСС от лица-дубльори на кандидат-студентите. Това е правено с неистински лични документи.

В момента в УНСС тече и вътрешна проверка. Проверят се данни за действията на престъпната група и в други висши учебни заведения.

Пред Дарик ректорът на УНСС Борислав Борисов, който е в отпуск, каза, че ако е вярно това, преподавателят ще бъде уволнен. Той научи от медиите за казуса.

*Петкан Илиев е завършил Макроикономика в УНСС и е главен асистент в катедра "Икономикс" на висшето учебно заведение. Чете лекции по "Микроикономика", "Макроикономика", "Макроикономически анализи" и "Икономика на публичния сектор" в УНСС и НБУ.