Прерязват тръбата на изпускателния кран на язовир Лесковец”
Прерязват тръбата на изпускателния кран на язовир Лесковец” / снимка: Sofia Photo Agency

Ще се наложи водолазните екипи на Министерството на извънредните ситуации (МИС) да прережат тръбата на изпускателния кран на язовир "Лесковец", съобщи пресцентърът на МИС.

Според главния директор на Национална служба „Гражданска защита" инж. Андрей Иванов, който ръководи работата на екипите и е цитиран в съобщението, предприемат се всички мерки, за да не се скъса язовирната стена на язовир "Лесковец". Потенциална опасност от скъсване на язовирната стена все още има. Категоричното виждане на инженерите е, че нивото на водата в язовира трябва да падне с още 2 метра и тогава вече можем да кажем, че опасността е преодоляна, обясни инж. Андрей Иванов.

В района на язовир "Лесковец" работи експертна група на Министерството на извънредните ситуации. За да не предизвика наводнения, водата в язовира се изпуска постепенно. Водолазният екип на Министерството на извънредните ситуации е стигнал до изпускателя и вероятно ще се наложи прерязване на тръбата. Работи се с багер и друга техника по страничното разширяване на преливника за осигуряване изпускането на по-голямо количество вода. По този начин коритото на местната река може да поеме цялото водно количество.

Реката преминава през средата на село Лесковец, което се намира на 1 км. от чашата на язовира. Хората се завърнаха по домовете си, но становището на експертите е, че през нощта местните жители отново трябва да бъдат настанени в сградата на училището. Осигурени са необходимите легла и завивки. На този етап водата ще бъде изпускана, докато язовирът бъде окончателно източен, за да могат да бъдат ремонтирани нанесените повреди.