/ МС, пресцентър, архив
Премиерът Бойко Борисов ще посети Турция на 12 юни, където ще се срещне с колегата си Бинали Йълдъръм. Това съобщи Анадолската агенция, като се позова на съобщение от правителствената пресслужба в Анкара.

След срещата на Борисов с Путин: България влиза в проекта Турски поток
 
В него се посочва, че двамата министър-председатели ще проведат разговори в офиса на кабинета в Измир. Те ще обсъдят сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката и културата, както и проблеми на турския етнос в България, и други регионални теми. Датата на визитата на Борисов в Турция съвпада с церемонията по въвеждането в експлоатация на Трансанадолския газопровод (TANAP), по който азербайджанският газ през Турция ще бъде доставян в Европа.

Парламентът реши: Рестартира проекта за АЕЦ „Белене“
 
Проектът получи названието „Енергийният път на коприната“, той ще допринесе особено много за енергийната сигурност на Турция. Церемонията по официалния пуск на участъка от 1340 км на газопровода ще се състои на компресорно-измервателната станция в провинция Ескишехир в Северо-западна Турция.
 
Очаква се в церемонията на 12 юни да участват президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Грузия Георгий Маргелашвили и министрите на енергетиката на страните-участнички в проекта.
БГНЕС