98862
Промени в закона ще борят двойния стандарт при храните
Промени в Закона за храните предвиждат прекратяване на двойните стандарти при хранителните продукти у нас и в Западна Европа. Вносител на промените са депутати от левицата. Измененията в законодателството получиха подкрепата и на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Целта на промените е да се прекъсне порочната практика на двойни стандарти при храните, коментира председателят на УС на Асоциацията Васил Велев.
Храните в Западна и Източна Европа се различавали не по качество, а по вкус
Как държавата ще се пребори с порочните практики за двойни стандарти на едни и същи продукти у нас и в Западна Европа? Според Велев този проблем може да се реши на национално равнище и то най-вече чрез законодателни промени и санкции.
Представителят на Национален съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев добави, че качеството на храната ще се доказва чрез необходимата документация.
Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа
Промените на Закона за храните въвеждат изискване всяка една храна да бъде придружавана от сертификат, издаван от контролния орган на държавата, в която се произвежда. Този сертификат ще доказва, че храната е със същото съдържание, състав и рецептура с тази, която се търгува на нейна територия.
Когато марката е регистрирана първо в България и след това в други държави, сертификат няма да се изисква, допълва БТА. Липсата на сертификат ще се санкционира със завишени имуществени санкции, които могат да достигнат и до 10% от общия оборот на нарушителя за последния месец, през който е извършвана дейност.
Минималните стандарти за храните ще са готови до месец и половина
Промените на Закона за храните са внесени в петък в Народното събрание.
Целта на промените е да се прекъсне порочната практика на двойни стандарти при храните, коментира председателят на УС на Асоциацията Васил Велев.
Храните в Западна и Източна Европа се различавали не по качество, а по вкус
Как държавата ще се пребори с порочните практики за двойни стандарти на едни и същи продукти у нас и в Западна Европа? Според Велев този проблем може да се реши на национално равнище и то най-вече чрез законодателни промени и санкции.
Представителят на Национален съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев добави, че качеството на храната ще се доказва чрез необходимата документация.
Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа
Промените на Закона за храните въвеждат изискване всяка една храна да бъде придружавана от сертификат, издаван от контролния орган на държавата, в която се произвежда. Този сертификат ще доказва, че храната е със същото съдържание, състав и рецептура с тази, която се търгува на нейна територия.
БГНЕС
Когато марката е регистрирана първо в България и след това в други държави, сертификат няма да се изисква, допълва БТА. Липсата на сертификат ще се санкционира със завишени имуществени санкции, които могат да достигнат и до 10% от общия оборот на нарушителя за последния месец, през който е извършвана дейност.
Минималните стандарти за храните ще са готови до месец и половина
Промените на Закона за храните са внесени в петък в Народното събрание.