/ БГНЕС
Храните в Западна и Източна Европа се различавали по вкус, не по качество
98112
Храните в Западна и Източна Европа се различавали по вкус, не по качество
  • Храните в Западна и Източна Европа се различавали по вкус, не по качество
Няма разлика в качеството на храните в Източна и Западна Европа, а във вкуса на отделни народи. Това обясни генералният директор на сдружение „Храни и напитки Европа“ Мела Фреуен. Според нея разликата в показателите на изследвани едни и същи продукти у нас и на Запад е в различните вкусови предпочитания на нациите.

Борисов се закани да гости лидерите на ЕС с храна второ качество
 
„Мисля, че няма нужда да убеждаваме никого, че вкусовете в различните държави не са еднакви. В една страна се яде по-сладко, в друга – по-солено, затова ако има някаква разлика в рецептите, то тя при всички случаи не води до промяна в качеството“, коментира и изпълнителният директор на Сдружение „Храни и напитки България” Яна Иванова. Новосформираното сдружение обединява единадесет от най-големите компании в областта на хранително-вкусовата промишленост в България. Според тези фирми проблеми с качеството няма и потребителите могат да бъдат сигурни, че храните и напитките у нас и в Западна Европа са еднакво качествени.

Манолова предлага европейски орган да следи за двоен стандарт при храните
 
Не качеството, а вкусът е различен. Това обясни генералният директор на сдружение „Храни и напитки Европа“ Мела Фреуен относно актуалните изследвания на храните у нас и в Западните страни на Стария континент: „Ако има някаква разлика, то за това има много разумни обяснения. Ако една фирма произвежда продукт в Германия, но купува своите суровини от Полша, и продуктът е малко по-различен от този, който е със суровини от Франция, тогава трябва ли да спрем вносът от Полша и да оставим полските ферми без работа? Това е само един пример. И още един – германците обичат солени храни. Защо да даваме на този пазар продукт без сол? А същият продукт в Италия се продава с по-малко сол. Аз съм ирландка. Аз обичам солено масло, но не мога да го намеря в Белгия. Там има същата марка масло, но с много по-малко сол".

Нови изисквания за храните, вече ще пише колко точно месо има в колбасите
 
Българската хранително-вкусова промишленост не произвежда храни второ качество, обясни и изпълнителният директор на Сдружение „Храни и напитки България”
Яна Иванова: "Ако в някои случаи се получава разлика в рецептите, тя е защото ние се стараем да изследваме нашите потребители и да съобразим детайлно нашите продукти с техния вкус. Във Финландия обичат маслото солено, а в Италия - безсолно. Нашите компании уважават това и се опитват да предоставят продукти, които ако са различни, то е в посока и с цел да задоволят различните вкусове на населението в Европа".
 
От сдружението обещават да работят за по-малко сол, захар и мазнини в храните, да има по-ясна информация на етикетите и по-безопасни опаковки.