/ БГНЕС
Борисов се закани да гости лидерите на ЕС с храна второ качество
97166
Борисов се закани да гости лидерите на ЕС с храна второ качество
  • Борисов се закани да гости лидерите на ЕС с храна второ качество
Ние не сме виновни, че сме по-изостанали. Това обясни премиерът Бойко Борисов на еврокомисари, министри и евродепутати по време на форум за двойния стандарт при храните в Европейския съюз и у нас. Пред делегатите в конференцията министър-председателят обясни, че единството на ЕС означава и един стандарт.

Ядем храни с по-ниско качество, но по-скъпи, отколкото в Европа

Премиерът Бойко Борисов изрази възмущението си от факта, че редица изследвания показват различия в качеството на хранителните продукти у нас и в Западна Европа: "Дори не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Не ви ли се струва безобразен терминът "национален вкус за бебета"? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло и по-малко мляко? И постави 100 млн. души да се чувстват като аборигени. Сигурно даже аборигените живеят доста по-добре. Ние се отнасяме с голямо доверие към вас. Изведнъж се оказва, че нацията става все по-болна, защото, когато се приемат с тонове палмово масло, министърът на здравеопазването може да каже какво се случва".

Манолова предлага европейски орган да следи за двоен стандарт при храните

Борисов форум храни двоен стандарт
БГНЕС


Борисов разказа и спомен от казармата: "Бих се пошегувал, защото българите ще го разберат. По време на комунизма, когато българските мъже служехме задължително в казармата, имаше надпис: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“. Сега можем да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“.
 
Премиерът се обърна и към омбудсмана Мая Манолова: "Тя понеже е по-добричка, казва, че техните храни на обедите и вечерите ще бъдат такива, каквито трябва. Аз сега ще направя така, че на 16 и 17 май това, което ядат българите, да го дам на моите колеги. Да видим техните служби за сигурност как ще го оценят, когато идват, да им даваме подобна храна. Дали ще я хапват с удоволствие - така, както около 130 млн. българи го правят".

Еврокомисар Йоурова за идеята за ОЛАФ за храните: На същото мнение съм

Борисов форум храни двоен стандарт
БГНЕС


Единството на Европейския съюз означава един стандарт. Тези, които сме по-изостанали, не сме виновни. Когато са седнали Сталин, Рузвелт и Чърчил и са си разпределили света, ние сме попаднали от тази страна на бариерата. Какво сме виновни ние? И сега бързаме, дисциплинирани сме, искаме да наваксаме", допълни Борисов, като подчерта, че темата с двойния стандарт при храните ще продължи да стои на дневен ред, докато не бъде решена.
 
Борисов обаче не уточни на 16 и 17 май, когато в София ще се проведе среща на върха, кои хранителни продукти с по-ниско качество ще консумират лидерите от Европейския съюз.

Сесилия Малмстрьом: Потребителите в Европа трябва да имат еднакви права, независимо къде живеят