Емил Радев
Емил Радев / Dariknews.bg, архив
Евродепутат: Двойните стандарти са бич за Европейския съюз
98309
Евродепутат: Двойните стандарти са бич за Европейския съюз
  • Евродепутат: Двойните стандарти са бич за Европейския съюз
Да се премахнат двойните стандарти при храните в Западна и Източна Европа. За това ще настоява в Брюксел евродепутатът от ЕНП Емил Радев. „Трябва да се въведе единен стандарт при храните, за да се избегнат злоупотребите”, допълни Радев. Той обяви, че страната ни е спечелила финансиране в размер на 1.3 милиона евро за борба с двойните стандарти при храните.
 
"Одобряването на тази програма е резултат от натиска, който ние като евродепутати, а и кампаниите в Източна Европа промениха мнението на ЕК за проблема с двойните стандарти при храните. До преди няколко години Комисията отричаше въобще да има двоен стандарт, след това леко промени позицията. След изследвания и въпроси, които задавахме на ресорните комисари, призна се, че има двойни стандарти, започнаха да се правят реални стъпки и една от тях е именно одобряването на нашия пилотен проект", разясни Радев.
 
Храните в Западна и Източна Европа се различавали не по качество, а по вкус

По думите му предстои още много работа. "Ние искаме нормативно да се определи единен стандарт за храните и напитките в ЕС и, разбира се, ако може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, така че да може реално потребителите във всички държави членки да имат реален достъп до еднакви по качество храни, да не се продават храни, които са без органични съставки и по-некачествени", каза Радев.

Манолова предлага европейски орган да следи за двоен стандарт при храните

Когато говорим за "Европа на две скорости", категоричен пример е двойният стандарт при храните и напитките, каза Радев, като допълни, че двоен стандарт има и при други потребителски стоки.
 
"Двойните стандарти са огромен бич за Европейския съюз и ни ще направим и занапред всичко възможно за уеднаквяване на стандартите и за премахване на двойните стандарти особено в Източна Европа", каза той.