Преглед на печата
Преглед на печата / cнимкa: sxc.hu
Преглед на печата с Михаил Дюзев в „Дарик кафе” – 06.02.2010
25827
Преглед на печата с Михаил Дюзев в „Дарик кафе” – 06.02.2010
  • Преглед на печата с Михаил Дюзев в „Дарик кафе” – 06.02.2010

"5-годишна забрана за мутантите", съобщава "24 часа". Засяването и отглеждането на генномодифицирани организми (ГМО) ще бъде разрешено, но след 5 години. Това стана ясно вчера, след като ГЕРБ реши да приеме правителствените поправки в закона, но да наложи 5-годишен мораториум върху издаването на разрешения за засаждане на ГМО в открити земни площи. Това е един добър компромисен вариант за решение на създалото се напрежение, коментира екоминистърът Нона Караджова.

"Няма да има ГЕРБ-ерска метла във ведомствата", съобщава "Труд". Няма да отстранявам служители от държавната администрация, ако те са професионалисти, само защото са членове на БСП и ДПС. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол. Борисов призна, че не само от партията на Яне Янев, но и от "Синята коалиция", "Атака" , а и от собствената му партия го питали защо продължава да държи кадрите, назначени от бившите управляващи. "Аз много държа на приемствеността и ако тези служители не са корумпирани, работят съвестно и не бойкотират правителството, няма причина да ги уволняваме", категоричен бе Борисов.

"Сини срещу ветото на Първанов за военните", отбелязва "Труд". "Синята коалиция" няма да подкрепи ветото на държавния глава Георги Първанов върху Закона за отбраната. Това стана ясно от изказването на лидера на СДС Мартин Димитров от парламентарната трибуна вчера. "Защо президентът не възрази категорично срещу сделките с корвети, фрегати и правителствени самолети? Едва когато реши, че неговите лични правомощия са засегнати, се прави на загрижен и наложи вето на Закона за отбраната" попита Димитров. Съпредседателят на "Синята коалиция" поиска от държавния глава да дойде в Народното събрание (народните представители не могат да привикват президента - б.р.) да отговори на още няколко въпроса.

"Съдиите: Европа да следи  натиска върху конкретни дела", пише "Труд". Ако публични нападки на министри към съда не спрат, магистратите ще се обърнат към Брюксел и международната съдийска общност. И ще настояват за мониторинг върху условията на работа и най-вече "непрестанния натиск" на изпълнителната власт по конкретни дела. Това заявява Съюзът на съдиите в писмо до премиера Бойко Борисов с копие до представителството на Еврокомисията у нас. Повод са последните обвинения на вътрешния министър Цветан Цветанов от 2 февруари, че с пускането на Антон Петров-Хамстера съдът е "отказал" свидетели.

"Оставам в политиката", заявява в интервю за "Труд" Румен Овчаров, лидер на БСП-София и депутат от левицата. И уточнява, че няма да прави партийна кариера, което не означава, че няма да прави политика. По думите му усилията на Градската организация ще бъдат в новите политики, в новите идеи, в новите лица. "После ще ги предложим на "Позитано" 20. Неслучайно говоря толкова често за Георги Кадиев - като кандидат кмет на София той отвори вратата за съвсем други избиратели, които мислят ляво, но мислят и прагматично, искат да се реализират, да имат перспектива. И те ще я свързват с партията, която им дава тази възможност. Затова първо трябва да има възраждане и стабилизация на БСП, а после - консолидация на лявото. Обратният процес - разпарчетосване на БСП и роенето на други партии, според мен е по-сложен", е позицията на Овчаров.

Загуби за 12 695 020 лева са декларирали пред кризисния щаб наши фирми за времето на блокадата на българо-гръцката граница - 18.01-4.02, отбелязва "Труд". "Надявам се до неделя проблемът с блокадите да се разреши", обяви вчера в НС премиерът Бойко Борисов. Той уточни, че е получил такива сигнали от премиера на Гърция Георгиос Папандреу. Ситуацията е много деликатна, но ЕК е подкрепила нашата позиция. Искането за 10 млн. евро компенсация от Гърция е прецедент в ЕС, каза Борисов. Председателят на ЕК Жозе Барозу одобрил българската дипломатичност и факта, че се изчаква с вкарването от наша страна на проблема в съда в Люксембург.

"Министри и съдии вече търсят рефер в Европа", коментира "Сега". Поставя се въпроса какво означава чужди съдии да оценяват действията на българските. Това е несериозно. От такива скандали пак ще спечелят бандитите и мошениците. А гражданите очакват този, който използва закона, за да ги рекетира или наказва несправедливо, да получи възмездие. И в това е шансът на новата власт. Да покаже, че наистина има държавни институции и всички те са заедно с обществото от едната страна на барикадата. А не да се излагаме пред Европа и света, като каним арбитър при раздорите си.

"Българска фирма с най-голям шанс да строи отсечка от "Тракия", информира "Сега". Консорциум от български фирми предложи изненадващо ниска цена за построяване на 32 км от магистрала "Тракия". Това е участъкът между Стара Загора и Нова Загора. Обединение "Магистрала Трейс" е готово да изгради всеки километър от участъка за 2,2 млн. евро, стана ясно вчера при отваряне на офертите. Тя е 3 пъти по-ниска от най-скъпото предложение. "Това е гигантска разлика, офертата ще се гледа под лупа дали е устойчива. Ако можем да построим участъка за толкова ниска цена, ще е чудесно", коментира вчера строителният министър Росен Плевнелиев.

Втора проверка за банките, в които даржавни компании държат парите си, е поръчал вицепремиерът Симеон Дянков, съобщава "Стандарт". Това обяви той по време на вчерашния парламентарен контрол. Допълнителната проверка се налага заради първата инспекция на банковите институции у нас. Тя показала, че 60% от държавните пари се намират в три банки. По думите на Дянков това е "голяма концентрация на средства и се е наложила проверка".

"Ето, че може", акцентира на първа страница "Капитал" по повод избирането на българския еврокомисар Кристалина Георгиева. В сряда тя спечели не само одобрението, но и уважението на Европейския парламент. Ако Георгиева се справи с предизвикателствата, ще се нареди сред най-успешните висши кадри на европейските институции. Това е добре и за България, защото думата на нейния комисар ще се чува и когато лобира за страната си независимо дали става дума за становище на еврокомисията по присъединяване към общия валутен механизъм или за свеж поглед към недостатъчното усвояване на еврофондовете у нас. Разбира се, новата роля на Георгиева ще е наднационална. Същевременно обаче европейските институции работят за нуждите на всяка страна членка и от хора като нея ще зависи посоката, в която ще се развиват европейските инициативи. България само ще спечели, ако за нея в Брюксел говори добре мотивиран, аргументиран и уважаван глас.