Преглед на печата
Преглед на печата / снимкa: sxc.hu

Похитителите пратили SMS на Гунински, пишат на първите си страници "Монитор", "Телеграф" и "Експрес". Така сигнализирали на семейството, че момчето е добре, но все още не са посочили конкретна сума на откупа, научил "Монитор" от източник, пожелал анонимност. "Стандарт" цитира близки на семейството, според които бил поискан над 1 млн. евро откуп, но отбелязва, че информацията не е потвърдена. Пред изданието градският прокурор на София Николай Кокинов заявява, че мафията по отвличанията е заработила над 10 милиона лева.

Близо 150 апартамента се набелязват всяка година от имотната мафия в София, пише "Монитор", според който пет професионални групи се занимават с кражби на жилища. Основните играчи са Трайо-Кривия корем, Делчо Мутафов, Георги Янев-Джеймса, Силвия Спасова-Сиса русата, Янчо-Оси, Роман-Рамито - с изключение на Силвия, която е столичен адвокат, останалите живеят в ромските махали, уточнява изданието.

Фискалният резерв няма да се мести и ще остане в БНБ, пише "Пари" под глава. "Борисов отряза Дянков за резерва", е заглавието там на "Земя".

България няма да отпусне държавна гаранция за заем за изграждането на АЕЦ "Белене" през 2010 г., съобщава "Сега". Позовава се на приетия вчера от кабинета списък с държавно гарантираните заеми за следващата година, сред които "Белене" не присъства.

Над 7 млрд. лв. ще отдели правителството за пенсии догодина според проектобюджет 2010, пише "Стандарт". Социалните плащания са най-голямото перо от хазната, но увеличение на пенсиите догодина засега няма да има, отбелязва изданието. 

Стремим се да ограничим безработицата до 10 на сто през тази година, казва пред "Дневник" заместник-министърът на труда Красимир Попов.

Около 98 млн. лв. за капиталови разходи ще получи през 2010 г. Агенция "Пътна инфраструктура", което е почти пет пъти по-малко от поисканите 500 млн. лв., пише "Класа" под глава.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството пък ще получи в бюджета си за капиталови разходи 50 млн. лв. Още 148 млн. лв. са заделени в републикански бюджет за строителното ведомство и пътната агенция, съобщил след заседанието на кабинета вчера регионалният министър Росен Плевнелиев.

ГЕРБ зае мястото на традиционната десница, казва пред "Монитор" социологът Живко Георгиев. По думите му Синята коалиция съществува в "режим на оцеляване".

100 дни парламент - много дисциплина и малко закони, коментира "Дневник" работата на новото Народно събрание.

България е платила над 1.83 млн. лв. от държавния бюджет на индийската фирма VF Services, която управлява изнесения визов център в Русия. Това показвала справка на МВнР, поискана от  "Дневник". През летния сезон са издадени над 120 хил. визи на руски туристи, посочва изданието.

Под водещо заглавие "Правосъдието е пред фалит" "Труд" цитира министър Маргарита Попова след вътрешен финансов одит, че Министерството на правосъдието може да фалира заради наследени дългове за близо 350 млн. лв. Договори за 300 милиона лева втрещиха правосъдния министър, пише "Сега" под глава. Шокиращи сделки изскочиха и в правосъдието, извежда там "Дневник", според който дълговете са 333 млн. лв.

По 37  договори за строителство са поети задължения за плащане на 359 352 780, 29 лв, а до 30 септември т.г. са изплатени едва 16 687 818, 13 лв., уточнява "Труд". "Нека минат 100-те дни и ще застана като министър срещу министъра, за да стане ясно за какво иде реч", заявила пред изданието бившият министър Миглена Тачева. По думите й "работата на един министър е да търси пари, а не да прави сметки. От 70 г. Варна няма съдебна палата, а от 40 г. столичният районен съд и прокуратура са като в дядовата ръкавичка до Римската стена". Ако един правосъден министър не държи сметка за това, за какво е, добавила тя. Само дълговете на това малко министерство са достатъчни да затрият държавата, казва Маргарита Попова. 333 664 062,16 лв. не са бюджетно обезпечени за 2009-2011 г. За 2009 г. бюджетът е около 170 млн. лв. А само договори за строителство на две съдебни палати - в София и Варна, били на обща стойност 302 млн. лв., отчита Попова, цитирана от "Труд". Общо за софийската палата трябвало да се платят близо 185 млн. лв. Сред гафовете е превеждането на значителни аванси (30 на сто) на фирмите вместо обичайните 10 на сто за първите месеци на строителството.

Конкретни заподозрени за отвличането на Румен - сина на правешкия бизнесмен Румен Гунински, още нямало, но се проверявали 20-ина души, чието необяснимо благосъстояние пораждало съмнения за участие в престъпен бизнес, пише "Труд". Сред тях били и 2-ма командоси от Врана.

Комисията за защита на личните данни "погва" БСП и лидера й Сергей Станишев, пише "Труд". Екатерина Бончева от комисията по досиетата е пуснала жалба срещу левицата, че са злоупотребили с личното й пространство. На 6 юни Бончева получила позвъняване на домашния си телефон, но тъй като не била вкъщи, то се записало дословно на телефонния й секретар. Оказало се, че е "жертва" на прословутата агитация по телефона от името на Станишев, чиито глас я призовавал да гласува за левицата на евроизборите. В жалбата на Бончева пише, че заради изборите от телекомуникационния оператор (в случая БТК, сега "Виваком") са били иззети нейни лични данни - телефонният й номер, което е нарушение. 

Щети на бизнеса около 600 млн. евро годишно е нанесла липсата на план за търговия с емисии от парникови газове, какъвто е трябвало да има още през 2007 г. Това казва пред "Труд" зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Направихме бързо вариант и до края на седмицата очакваме становището на ЕК, за да приемем плана, отбелязва тя. В средата на т. г. трябваше да сме изградили 56-те депа за пречистване на води и отпадъци, а в края на 2010 г. да имаме пречиствателни станции във всички селища с над 10 000 жители, посочва още тя. По думите й сме пред прага сме да бъдем наказани и по двете директиви, тъй като 23 от депата не са построени, а от 127 населени места 70 нямат пречиствателни съоръжения. Според Манева има схема за кражби, чрез която са давани пари на свои фирми. "Най-удобните обекти за кражби са линейните. Това, което се заравя под земята. Защото, когато го направите, когато засипете тръбите с пръст, е трудно да се направи истинска проверка", казва тя.

Банки, спрете да мачкате бизнеса, призовава чрез "Труд" шефът на БСК Божидар Данев. Според него в обществото се създава напрежение  заради "порочната практика", въведена от почти всички банки в България, а именно възможността трезорите да актуализират едностранно лихвените условия, тоест цената на кредита. От това страдат всички - и физическите лица с жилищни и потребителски заеми, и бизнесът, посочва той. Да се изключи от договорите възможността за едностранна промяна на клаузите, а формирането на лихвения процент да става по ясни общодостъпни показатели, предлага Данев.

"Проверки тресат Външно" извежда "Труд" над две страници. Бившият директор на Агенцията за дипломатически имоти в страната Асен Македонов сам си е подписал заповеди за 48 командировки в чужбина през 3.5 години, които изкара на този пост, за които е ползвал и 123 000 лв. представителни разходи. Това са данните от проверката за дейността на АДИС от 1 януари 2006 г. до 16 август 2009 г., разпоредена от външната министърка Румяна Желева, пише изданието. Преписката е предадена в прокуратурата. Бившият външен министър Ивайло Калфин, който бе принципал на АДИС, определил проверката срещу Македонов като "безобразие", а информациите по случая в медиите - като лъжа.На Македонов е отказана среща със сегашната външна министърка Румяна Желева и докладът за резултатите от проверката. Това е безобразен подход, зад който вероятно се крият лични интереси към АДИС, казал от Страсбург Калфин, който сега е евродепутат.

"България влиза под противоракетен чадър" извежда "Труд" над интервю със зам. военния министър на САЩ Алекзандър Вършбау.

Около 75 на сто от правените по интернет покупки у нас се провалят, сочи доклад на ЕК,  цитиран в "24 часа". Двама от трима българи и румънци, които пазаруват онлайн в ЕС, получават отказ, защото исканите от тях стоки не се доставят до страните им или пък банковите им карти и преводи не се признават от търговците. ЕК, която е проверила над 4000 електронни магазина в ЕС, установила, че повечето стоки се намират по-евтино в чужбина.  Българите, румънците, латвийците, белгийците и малтийците срещат най-много трудности при пазаруване по интернет в чужбина, сочи проучването. Средният процент откази в ЕС е 61.

БСП е доказала, че в нелегалност е най-сплотена, казва пред "24 часа" социологът Юрий Асланов. Според него мисията на Станишев сега не е да се задържи дълго на поста, а да реформира партията.

Належащо е да бъдат предприети ефикасни мерки срещу практиките на говор на омразата спрямо съседни страни в македонското публично пространство, казва пред "24 часа" зам.-министърът на външните работи Марин Райков.  Интервюто по повод споразумението между Македония и Косово за демаркация на граничната линия е под заглавие "Скопие ще получи дата за ЕС, когато реши споровете си със съседите". Трябва да бъдат гарантирани правата на тези граждани на страната, които открито изразяват различно от официалната доктрина разбиране за собствения си произход, казва Райков и уточнява, че говори за македонските българи.

Българите са сред най-рано умиращите граждани на ЕС - по-рано умират само литовците и румънците, според проучване на качеството на живот в страните-членки, цитирано в "24 часа". Французойките живеят с 8 години по-дълго от българките, които си отиват средно на 76 г. Оказало се, че българите пушат твърде много, но пият сравнително умерено в сравнение с други нации.

Расте доверието в Бойко Борисов и кабинета, пишат изданията, цитирайки данните на НЦИОМ, според които 62 на сто одобряват работата на правителството. (БТА)