Предвижда се създаване на съвет на българите в чужбина, подчинен на МС
Предвижда се създаване на съвет на българите в чужбина, подчинен на МС / netinfo
Създаване на съвет на българите в чужбина, който да е подчинен на Министерския съвет – това предвижда новата държавна политика към сънародниците ни зад граница, съобщи министър-председателят Сергей Станишев. Според него е необходимо да се работи по трайното привличане на българите, живеещи в чужбина.

Новата държавна политика е насочена и към създаването на национален консултативен съвет, подчинен на Агенцията за българите в чужбина, както и на парламентарна комисия, която да работи върху проблемите и привличането на сънародниците ни, живеещи извън България.

Според премиера през последните години стабилното икономическо развитие на страната ни е довело намаляване броя на желаещите да се реализират извън България. Въпреки това Станишев отбеляза, че в момента в САЩ живеят около 250 000 българи, в Испания – 120 000 наши сънародници, 80 000 българи – във Великобритания и 70 000 български емигранти – в Италия. Над 50 000 са българските студенти, които учат в чужбина, допълни министър-председателят.

Акцент в новата държавна политика ще бъде поставен и върху облекчаването на процедурите за придобиване на българско гражданство. Според Станишев в периода 1999-2000 г. 30 000 души са получили българско гражданство. От 2001 до 2007 г. пък броят им е 100 000 души.