Предупреждават за възможни смущения в електрозахранването на Южното Черноморие
Предупреждават за възможни смущения в електрозахранването на Южното Черноморие / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Възможни са краткотрайни смущения в електрозахранването от 5.00 ч. до 7.00 ч. утре в района на Южното Черноморие, съобщиха от EVN-България.

Съгласно заявка от Електроенергиен системен оператор за предаварийно изключване на електропровод 110-киловолта „Ахелой", собственост на НЕК, се налага промяна в схемата на свързване на мобилна подстанция Каблешково, собственост на ЕВН. За този период ще бъде осигурено резервно захранване за мобилната подстанция по схема средно напрежение. Целта е да се вземат възможни мерки срещу претоварване на мрежата.

От EVN-България посочват, че в района на Южното Черноморие се отчита значително завишаване на консумацията на електроенергия, което надвишава техническите възможности и капацитетите на електропреносната мрежа, оперирана от НЕК. Изчерпани са всички възможности на електроразпределителната мрежа за прехвърляне на товара към други подстанции, заявяват от електроразпределителното дружество.

Те посочват, че консумацията на електричество е по-голяма в сравнение с тази от същия период на последните няколко години. EVN-България призовава своите клиенти за максимално рационално и ефективно използване на електроенергията.