Предлагат създаване на досиета на шофьорите на таксита
Предлагат създаване на досиета на шофьорите на таксита / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат създаване на досиета на шофьорите на таксита
65393
Предлагат създаване на досиета на шофьорите на таксита
  • Предлагат създаване на досиета на шофьорите на таксита

Ако веднъж таксиметров шофьор бъде хвана да кара пил, никога повече да не може да работи в бранша. Това предлага транспортният министър Данаил Папазов. Освен това - всеки шофьор да има досие, в което да се отбелязват  всички негови нарушения на пътя и до което специалисти и проверяващи да имат достъп.

Министърът беше категоричен, че промени, касаещи такситата, трябва да бъдат направени, за да се избегнат трагични инциденти като този на бул. „Цариградско шосе”.

В момента се обсъждат всички предложения за промени, но транспортният министър беше категоричен, че няма как да останат сегашните правила. На първо място, от ведомството ще поискат нова методика на психотеста.

„Вторите мерки, които според мен като пакет трябва да се преразгледат, е при издаване на разрешителни за водач да се натрупват данни за негово досие, което да седи във фирмата, и да се следи, примерно при употреба на алкохол, той да няма право повече да получава лиценз”, обясни Папазов.

„Аз лично ще направя такова предложение, ако е употребил алкохол и в неговото досие се включи това нещо, никога да не получава повече възможност за сертифициране като таксиметров шофьор”, уточни той.

Папазов допълни, че след като работата по всички предложени промени приключи, той е готов да внесе законодателни изменения.

Идеите на Папазов идват ден след като от ДАИ също се обявиха за нови правила, според които да се забрани на водач с регистрация за шофиране в нетрезво състояние да бъде шофьор в обществения транспорт или частните таксиметрови фирми.

Според „Автомобилна администрация” трябва да се сменят неща, свързани с психологическия подбор на водачите, коментира директорът Валентин Божков. По думите му т.нар. „психо” е със срок на валидност три години и според експертите това е добър срок, при положение че в него залегнат и методики, които отразяват и агресивното поведение на водача, и неговия самоконтрол.

В същото време прокуратурата разпореди проверки на такситата в цялата страна. Акцията е възложена на държавната автомобилна администрация и на МВР. Проверките имат за цел да осъществят контрол върху извършване на таксиметрови услуги на пътници, съобразно Закона за автомобилните превоз и за движението по пътищата.

В сряда вечерта 12 души, сред които и 6-годишно дете, бяха пометени от такси, което се вряза в спирка на градския транспорт на бул. „Цариградско шосе”. 27-годишно момиче почина след като беше прието в клинична смърт в болницата, а детето продължава да се бори за живота си. Оказа се, че шофьорът на таксито Михаил Куртев се е качил в колата след употреба на голямо количество алкохол и се е движил с много висока скорост.