Предлагаме от Бургас да се координира хуманитарната помощ за Грузия
Предлагаме от Бургас да се координира хуманитарната помощ за Грузия / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Пристанище Бургас да стане координиращ порт за хуманитарната помощ, която се изпраща в Грузия. Това ще предложи външният министър Ивайло Калфин на утрешната среща на външните министри от Евросъюза, която ще разисква изготвянето на единна позиция по кризата. Това съобщи заместник-министърът на външните работи Милен Керемедчиев след края на съвещанието, свикано от президента.

Грузия е поискала с нота на грузинското посолство у нас хуманитарна помощ от България, съобщи още Керемедчиев. Той уточни, че ни е поискано да изпратим медикаменти, игли, спринцовки, болнично оборудване и чували за трупове. Заместникът на Калфин припомни, че българската позиция по кризата Москва-Тбилиси е балансирана заради редица обстоятелства: България първо е контактна точка на НАТО в Грузия. Очакваме решението на външните министри и завръщането на френския външен министър, както и на финландския, и представянето на доклад за ситуацията.

Няма заплаха за националната сигурност, това е станало ясно от докладите на представителите на спецслужбите пред президента. Няма и искане за миротворческа мисия от страна на България. На срещата в президентството участваха шефът на военното разузнаване генерал Пламен Студенков, заместник-директорът на ДАНС Иван Драшков, заместник-директорът на разузнаването Людмил Ангелов.

Премиерът Сергей Станишев изпрати своя външнополитически съветник Валентин Радомирски и малко по-късно се срещна с грузинския посланик Михеил Уклеба , пред когото заяви, че страната ни поддържа добри отношения и с Грузия, и с Русия и е за мирно и трайно решение на конфликта в съответствие с усилията на френското председателство на ЕС. Премиерът декларира пред грузинския посланик готовността ни да доставим медицински консумативи на Тбилиси, а след края на кризата - и на Южна Осетия.

Външното ни министерство пък е готово с план за евакуация през Армения на 33-мата българи в Тбилиси, както и на останалите 11 наши сънародници в други грузински градове, съобщши Милен Кеиремедчиев. По-рано пред медиите грузинският посланик обвини Русия, че преследва не решаването на проблема в Южна Осетия, а свалянето на демократично избрания грузински президент и пресичането на икономическия възход на страната му, която иска да стане член на ЕС и НАТО.