Предимно жени искат да са професионални войници
Предимно жени искат да са професионални войници / netinfo

Около 1600 длъжности във военновъздушните и сухопътните войски на Българската армия все още не са заети от кадрови военнослужещи. През месец май ще се проведат конкурси за запълването на тези работни места. Това стана ясно преди откриването на информационна борса за популяризиране на кадровата военна служба. Борсата се провежда в Централния военен клуб в София.

1300 са длъжностите в сухопътните войски, а 316 – във военновъздушните сили, които трябва да се заемат от кадрови военнослужещи. Досега 17000 са заетите длъжности в армията като цяло от кадрови военни. Затруднения има при набирането на шофьори с категория С.

За професионална военна служба много от кандидатите са жени. За миналата година в столицата документи са подали 350 души от тях – 200 девойки и жени.

Като цяло жените в армията са 14%. Те не могат да кандидатстват само за три длъжности – гвардеец, служба на подводница и извършване на обиски.

Рекламната кампания на професията войник се извършва от 41 консултантски бюра и чрез 40 хиляди плакати и над 75000 сувенири.

Очаква се над 85000 млади хора да бъдат информирани през тази година за кадровата служба. Информация се получава и на безплатния телефон 0800 16700.