/ БГНЕС
Министърът на правосъдието е преустановил временно всички процедури по приемането и регистрирането на документи, както и провеждането на интервюта за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство. Информацията за това е поместена на сайта на министерството. 

Заповедта е подписана на 16 март, а мярката ще действа до 13 април, когато изтича първоначалният обявен срок на извънредното положение, въведено в цялата страна заради разпространението на коронавируса. До тогава в гишетата в приемните помещения на дирекция „Българско гражданство“ документи няма да се приемат.

Депутатите обсъждат Закона за мерките по време на извънредното положение

Лицата, които имат направена електронна резервация за подаване на документи и провеждане на интервю през периода 17.03.2020г. - 13.04.2020г., могат да направят нова електронна резервация след изтичане на съответната дата, съобразно графика в автоматизираната информационна система на дирекция „Българско гражданство“ или да подават документи за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство чрез дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина.

Нинова: Ако частна болница откаже прием на пациент, да спират парите й от НЗОК

Преустановява се и издаването на удостоверения в изпълнение на указ на Вицепрезидента на Република България за придобиване, възстановяване и освобождаване от българско гражданство.

Приемането и регистрирането на допълнителни документи към вече образувани преписки и приемането и регистрирането на други писмени документи продължава да се извършва на гишетата на дирекция „Българско гражданство“ при режим на достъп и обслужване на по един гражданин в приемните помещения.

Преустановяват се заседанията на Съвета по гражданството при Министерството на правосъдието до края на обявеното извънредно положение.