/ БГНЕС
Три парламентарни комисии се събират днес, за да обсъдят проекта на Закон за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание на 13 март. Депутатите от Комисията по правни въпроси, по труд и социална политика и по здравеопазване ще обсъждат всички мерки, предприети от страната ни за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 за времето до прекратяването на извънредното положение.

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас, 67 общо (ВИДЕО)

Част от противоепидемичните мерки са забраняване на посещенията в барове, ресторанти, заведения за хранене, кафенета и търговски обекти, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките. На ресторантите и заведенията за бързо хранене се разрешават доставки на адрес при строго спазване на хигиенните изисквания. Законът потвърждава и спрените учебни занимания и извънкласни занятия в училищата и университети, както и посещенията на децата в детски градини и ясли.

Остава и забраната за провеждането на всякакъв вид масови мероприятия – спортни прояви, концерти, конференции и други. Посещенията на кина, театри, музеи, галерии, фитнес-зали и други, също остава. Сред мерките е и забраната за свиждания в затворите и арестите.

Всички български граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително трябва да сключат медицински застраховки. 

Масови оставки на медиците от Втора градска болница (ВИДЕО)

Част от мерките са насочени и в правната сфера. До прекратяването на извънредното положение се спират да текат всички процесуални срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства, освен тези по наказателните.

Законопроекта с всички ограничителни мерки може да видите ТУК