Правната комисия в НС прие ветото на президента за Изборния кодекс
Правната комисия в НС прие ветото на президента за Изборния кодекс / netinfo

Правната комисия в парламента прие наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху текстове от Изборния кодекс. Държавният глава върна за преразглеждане ограничението на изборните секции в чужбина. След среща управляващите съобщиха, че утре продължават разговорите.

След като прие окончателно промените в Изборния кодекс, парламентът прие идеята на патриотичния фронт да се ограничат изборните секции в чужбина. Това предизвика протести на българи зад граница. Така президентът Росен Плевнелиев наложи вето на текста, който налага извън страната да се гласува само и единствено в дипломатически представителства - посолства и консулства.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс заради българите в чужбина

Мотивът на Патриотичния фронт беше, че така ще се ограничи вотът в Турция. След ветото на президента, Патриотите предупредиха, че ако то мине и в пленарната зала, ще напуснат управлението.

Днес правната комисия прие ветото. Патриотичният фронт гласува против, ДПС и БСП бяха против, а ГЕРБ и РБ се въздържаха.

Борисов: Приехме под натиск нещо, с което съм изцяло несъгласен

Поскедва среща на трите политически сили във властта, която приключи малко преди 18.00 часа. След нея председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е спокоен за парламентарното мнозинство, има единни позиции и днес и утре продължавали разговорите.

ВМРО: Ветото на президента застрашава сигурността на страната

Утре ветото ще бъде разгледано в пленарната зала.