Правителството предложи Бойко Коцев за още един посланически мандат
Правителството предложи Бойко Коцев за още един посланически мандат / Sofia Photo Agency
Правителството предложи Бойко Коцев за още един посланически мандат
49676
Правителството предложи Бойко Коцев за още един посланически мандат
  • Правителството предложи Бойко Коцев за още един посланически мандат

Нови пет кандидатури за посланици одобри Министерски съвет. Дипломатите ще бъдат предложени на президента Росен Плевнелиев и ще заменят ръководителите на дипломатически мисии, които бяха огласени като агенти на бившата Държавна сигурност. Москва, Мадрид, Исламабад, Дамаск и Мароко ще имат нови посланици. Дипломатът Бойко Коцев е предложен на президента Плевнелиев да оглави българското посолство в Москва.

До момента Бойко Коцев е постоянен представител на България в Европейския съюз. Минала седмица обаче постът му беше определен за сегашния заместник външен министър Димитър Цанчев. Самият Коцев ще смени в Москва Пламен Грозданов, огласен за сътрудник на Държавна сигурност.

Външният министър Николай Младенов коментира преназначаването на Коцев така: „Като посланик на страната ни в Европейския съюз добре познава дебата между Европа и Русия, добре познава обширния дневен ред, който имаме като ЕС с Русия, ръководил е голяма дипломатическа мисия, нашата в Брюксел, и съм, сигурен, че може да се справи успешно със задълженията си в Москва".

Комисията по досиетата на три пъти проверява Бойко Коцев за връзките му с Държавна сигурност и не откри съпричастност с комунистическите тайни служби. Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването обаче смята, че правителството е непоследователно в кадровата политика: „Това назначение за мен е много смущаващо, показва непоследователност в кадровата политика на правителството по отношение на дипломатическите постове, защото за Бойко Коцев много неща могат да бъдат казани. Известно е, че той е син на най-дългогодишния началник на Първо главно управление на ДС генерал Васил Коцев, за което експерти в областта считат, че е отговорен за убийството на Георги Марков в Лондон. Може би хората не си спомнят, Бойко Коцев беше номиниран за министър на правосъдието в първото правителство на Сергей Станишев през 2005 г., а двупартийно правителство между БСП и ДПС, което не получи необходимите гласове и тогава се отиде на тройната коалиция".

Правителството предложи за посланици в Дамаск и Исламабад да бъдат назначени за постоянно Димитър Михайлов и Румен Пирончев. Мисията в Мадрид ще бъде оглавена от генералния консул там Валенсия Костадин Коджабашев. Заради добрата работа директора на дирекция "Правителствен протокол" в Министерския съвет Боряна Симеонова ще стане посланик в Кралство Мароко, съобщи министър Младенов.