/ БТА
Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май /сряда/ от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков“. Това съобщават от пресцентъра на коалицията.

Премиерът Главчев: Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1 юли

Искането е внесено след опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Планираното в бюджета увеличение на пенсиите от 1 юли беше за 11%. Вносители на искането са: Кирил Петков и група от 50 народни представители.

 Коалицията настоява заседанието да се проведе при следния ред:

1.    Изслушване на министър-председателя Димитър Главчев, във връзка с появилата се в публичното пространство информация и проект на решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт, което е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14.05.2024 г., който предвижда осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от КСО да се промени от 11% на 10%.

2.    Проект на решение за задължаване на представителите определени от Министерски съвет в Надзорния съвет на Национално осигурителен институт да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване в размер на 11%.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня