Пожарникарите са готови за протести заради липсата на пари
Пожарникарите са готови за протести заради липсата на пари / БГНЕС, архив
Пожарникарите са готови за протести заради липсата на пари
91478
Пожарникарите са готови за протести заради липсата на пари
  • Пожарникарите са готови за протести заради липсата на пари

И пожарникарите са готови да протестират, ако не се направят поправки в Бюджет 2017. Техните искания са за увеличение на заплатите на служителите на най-ниските длъжности и увеличаване на капиталовите разходи и издръжка.

Според президентът на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" Венцислав Станков недофинансирането на МВР ще бъде около 176 млн. по разчети на министерството, но според тях сумата е доста по-голяма - 200 млн. лева.

"Исканията ни са за увеличаване на базата, с която се определя основното месечно възнаграждение за най-ниските длъжности за служителите в МВР с 10%", посочи той.

В момента заплатата, която получава един новоназначен пожарникар или полицай е 550 лв., което не включва допълнителното възнаграждение.

Освен мизерните условия, в които се налага да работят президентът на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" Венцислав Станков подчерта, че заради недофинансиране е невъзможно да се използва част от предоставената им модерна техника.

Станков допълни, че въпреки 20 сгради, които ще бъдат санирани, това не означава по-добри условия вътре.

"Да се увеличат и капиталовите разходи и издръжка, защото сградният фонд е в ужасно състояние. С годините трайното недофинансиране доведе до много лоши битови условия. През последните години беше закупена много техника на високо ниво, но тази техника трябва да има финансов ресурс да се поддържа. Нямаме осигурен такъв ресурс и това е проблем", обясни Станков.

Ако исканията им не бъдат изпълнени Венцислав Станков потвърди, че са готови за протест.