/ Дарик радио, Хасково
Спасиха 4 деца, бедствали на остров на река Арда край Маджарово
98545
Спасиха 4 деца, бедствали на остров на река Арда край Маджарово
  • Спасиха 4 деца, бедствали на остров на река Арда край Маджарово
Четири деца и четирима възрастни бяха спасени от пожарникари вчера от водите на река Арда край Маджарово.
 
Децата са на възраст между 2 и 13 години, а възрастните на 54 и 56 години. Димитър Михайлов с приятелско семейство от Германия, решили да отидат на островите на река Арда край Маджарово, които през лятото са много често посещавани. С тях са и четирите им деца. Неочаквано за тях нивото на водата рязко се повишило, пътят им към брега бил възпрепятстван и те попаднали във воден капан.

"Когато ние стигнахме на отрова, всичко беше нормално, но може би половин час по-късно нивото започна изведнъж да се покачва. За половин час - половин метър, може би. Опасното е не нивото, а че се увеличава значително скоростта на течението. Коритото на реката е каменисто, възрастните сигурно бихме успели да стигнем, обаче течението влачи надолу, камъните са хлъзгави и с малки деца сигурно нищо нямаше да направим...", разказа Михайлов.

Пожарникари спасиха 17-годишно момиче от остров в река Арда
 
Незабавно към посоченото място, между Маджарово и село Бориславци, се отправили два екипа огнеборци – от участъка и от пожарната служба в Хасково.
 
Пристигайки в района на инцидента, пожарникарите оценили обстановката и с помощта на частна лодка предприели спасителните действия. Така час по-късно, към 18 часа, бедстващите били изведени невредими. Не се е наложило да бъдат транспортирани до медицинско заведение.
 
Това е втората подобна спасителна акция в рамките на две седмици.