Повече от половината от българите със сенна хрема не търсят лекарска помощ
Повече от половината от българите със сенна хрема не търсят лекарска помощ / БГНЕС, архив
Повече от половината от българите със сенна храма не търсят лекарска помощ
75617
Повече от половината от българите със сенна храма не търсят лекарска помощ
  • Повече от половината от българите със сенна храма не търсят лекарска помощ

Всеки четвърти българин страда от алергичен ринит, познат още като сенна хрема. Едва 45% от засегнатите обаче търсят медицински съвет и лечение. Това съобщи един от най-добрите алерголози в България доц. Мария Стаевска.

Тя добави, че пряко свързани със сенната хрема са домашните микрокърлежи. Нивата им в домашния прах могат да се увеличат до три пъти през есента, тъй като този сезон е идеален за развитието им. Специалистите призовават да не подценяваме подобна алергия, тъй като тя представлява сериозен здравен проблем, свързан с повишен риск от развитие на астма.

Алергията представлява необичайна реакция на имунната система при съприкосновение с различни вещества като основно полени, домашен прах и някои храни, посочва доц. Стаевска. Тя добавя, че алергията може да засегне кожата, очите, храносмилателната система, както и дихателната.

„В началото алергията е по-видима - кихане, сърбеж, водниста секреция, но когато стане хронична започва повече да прилича един хроничен ринит на други състояния като синузит. Тогава пациентът няма толкова кихането, сърбежа, а по-скоро непрекъснатото запушване, непрекъснатото стичане назад, кашлица. Започва се едно ходене по хиляди лекари защо кашля и всъщност не се открива, че алергията е в основата”, обясни тя.

Генетичното предразположение при алергиите е много важно, добавят алерголози. Ако и двамата родители страдат от такива, вероятността детето да е алергично е 70%.

„Развитият свят страда от алергии. В края на 19 в честотата на алергичната хрема е 0,1%. В момента в Англия например 50% от тийнейджърите имат сенна хрема”, посочи доц. Стаевска.

Един от основните причинители на алергия са домашните микрокърлежи, които са до три пъти повече в домовете ни през есента. „Принципно есента, когато времето е по-лошо всички прекарват повече време в къщи и експозицията към домашните микрокърлежи е много по-голяма. Като се прибави, че започва и отопляване на жилищата, микрокърлежите много обичат влажност, по-висока температура, и им се създават изключително добри условия за размножаване. Така че имаме един есенен пик във алергичните синдроми, провокирани от домашните микрокърлежи”, каза още тя.

Оказва се, че алергичните хора у нас прекарват средно по 7 години преди да потърсят медицинска помощ.