/ Пресцентър МВР
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима души за участие в организирана престъпна група за лихварство и рекет чрез заплахи и насилие, жители на кв. „Раковица“ в Берковица, съобщиха от спецпрокуратурата.

Спецакция в Берковица: Разбиха група за лихварство

Те бяха задържани при операция на 20 юни в Берковица и видинското село Арчар. При извършените претърсвания и изземвания в къщи и автомобили на ръководителя и членовете на групата са намерени и иззети около 2 кг златни накити, тефтери със списъци и данни на длъжници, мастербокс с цигари без акцизен бандерол, луксозни автомобили.

Пресцентър МВР

Групата е действала от 2016 г. Занимавала се е основно с лихварска дейност, като е предоставяла на нуждаещи се кредити в различни размери срещу високи лихви - обикновено 30% месечно.

Пресцентър МВР

В много случаи "заемодателите" искали лихвите да се възстановяват с по 100 лв. седмично. При забава на вноска следвало рязко увеличаване на дълга, заплахи, физическа разправа, искания за прехвърляне на къщи и автомобили.
 

Петимата обвинени са с дълги криминални досиета. Проверява се произходът на средствата, с които са купени луксозните им автомобили и дали "просторните" им къщи са законно построени със законни средства.

Утре в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение за всеки от обвинените.
БТА