Повдигнаха обвинение срещу журналиста от Новинар
Повдигнаха обвинение срещу журналиста от Новинар / netinfo

Срещу журналиста от вестник "Новинар" Ангел Зафиров, оставил в столичното метро кашон с опасни вещества, е повдигнато обвинение за хулиганство с изключителна дързост. Това съобщи районният прокурор на София Александър Налбантов. Прокуратурата и МВР дадоха съвместна пресконференция по случая с разследващия журналист, изпробвал реакцията на полицията в метрото.

На Зафиров е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 1000 лева. За такова деяние се предвижда лишаване от свобода до 5 години.

На фоторепортерката на вестника Ани Петрова не е повдигнато обвинение, тя е разпитана в качеството си на свидетел и е освободена.

Експертизата на веществата в кашона, показва, че в бутилките е имало водороден прекис, азотна киселина, сярна киселина, ацетон и тулуол. Ако намереният кашон е бил умишлено ударен или обезвреден с водно оръжие или воден патрон от дежурните оперативни групи на ДОТИ, това е щяло да доведе до счупване на бутилките, разсипване на съдържанието им, обгазяване на района, овъгляване и запалване на картонената опаковка и вследствие на смесването на веществата пожарът да премине в взрив, сочи направената експертиза, съобщена от главния секретар на МВР главен комисар Илия Илиев.

Вчера пред Дарик радио главният редактор на вестник "Новинар" Мирослав Боршош каза, че реакцията на МВР е неадекватна и пресилена, защото е арестуван български журналист, докато си върши работата.