Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче
Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче / Darikradio.bg
Светското в Турция и конституционният ред не се променят след референдума, това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик посланикът на Турция Сюлейман Гьокче. Той допълни, че повечето правомощия на президента само ще ускорят решенията на изпълнителната власт.

Официално: Турските избиратели се обявиха в подкрепа на промените в конституцията
 
В рамките на около седмица ще станат ясни окончателните официални резултати от проведения в Турция референдум, стана ясно от разговора. Висшият избирателен съвет на Турция ще ги оповести.
 
"Турция има много богат опит в организирането на избори и референдуми. В този смисъл има една стабилна и солидна инфраструктура по отношение на организацията от техническа гледна точка", каза Гьокче.

Турският президент спечели най-трудната, но и най-ценната победа в политическата си кариера
 
Посланик Гоькче заяви, че участието на избирателите в референдума е над 85 процента, общо подадените бюлетини са близо 50 милиона, броят на избирателните секции е бил 174 000 на територията на Турция, на граничните пунктове, както и в 57 държави. Това, според него, показва огромния интерес на хората за участие в допитването.
 
"Искам да заявя, че нямам намерение да бъда въвличан в какъвто и да е било политически дебат. Това не ми е работа, но мога да споделя някои впечатления. Трябва да ви кажа, че аз също чувам, което ме разгневява, доста преднамерени, субективни и натоварени с емоция коментари. Но участието на избирателите е най-високото, като се има предвид новата история на Европа - 85%", каза още посланикът.

Премиерът Йълдъръм: Турция отваря нова страница на своята демокрация
 
На въпрос защо на Турция са необходими тези промени, посланик Гьокче посочи, че всичките промени засягат 18 члена от Конституцията и това е процес, започнал още през миналия век след военния преврат от 1980 година.
 
Целта на промените е да се усили изпълнителната власт, посочи още той.
 
"Целта е да стане избраният чрез народният вот президент, човек, който се отчита пред парламента. Президентът да се избира заедно с парламента, като по този начин се намали и бройката на отделните избори, организирани в държавата. С промените не се променя конституционният ред в Турция. Светското в Турция, върховенството на закона не се променят. Да, придават се на президента известни права от изпълнителната власт, които вече се използват. Има една единствена разлика - президентът, както и в други държави, ще има възможност да издава тези укази или изпълнителни заповеди, така че да се ускори скоростта, с която се управлява в изпълнителната власт. Всички действия на изпълнителната власт обаче продължават да са в наблюдение на парламента", обясни още Сюлейман Гьокче.