/ БГНЕС
Европейската комисия призова Турция да проведе „прозрачно разследване“ на предполагаемите нередности по време на референдума за президентска република, проведен тази неделя.

Руски медии: Турция пое опасен курс към султанат

По-рано вчера международните наблюдатели съобщиха, че агитационната кампания преди вота е била проведена при „неравни условия на конкуренция“, както и че преброяването на вота е било белязано от процедурни промени, премахващи ключови гаранции за справедливото му провеждане.

„Призоваваме турските власт да обмислят много внимателно следващите си стъпки и да потърсят възможно най-обширния национален консенсус“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас по време на пресконференция в Брюксел.

Експерт: Резултатите от референдума в Турция крият рискове и за България

По думите му подобна предпазливост е необходима, не само заради сигналите на международните наблюдатели, но и заради близостта на резултатите „за“ и „против“ и голямото влияние, което те могат да окажат върху страната.

„Също така призоваваме всички участници да покажат въздържаност и властите да започнат прозрачни разследвания на тези предполагаеми нередности, установени от наблюдателите“, каза Схинас, говорейки от името на комисията.

Премиерът Йълдъръм: Турция отваря нова страница на своята демокрация

Засягайки предишни изказвания на нейния председател Жан-Клод Юнкер за бъдещето на турско-европейските отношения, говорителят посочи, че Брюксел „окуражава Турция да се придвижи по-близо до Европейския съюз отново и да не се отдалечава по-далеч и по-бързо от нас“.
БГНЕС