/ iStock/Getty Images
Изпълнен с музика, танци и много настроение – така изглеждаше град Копривщица в периода от 5 до 7 август, когато се проведе XII Национален събор на народното творчество, подкрепен от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“.

За част от първите посетители на улицата на занаятите беше изненада да открият необичайния щанд на модерния рудодобив.

В продължение на два дни „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ осигури възможност на занаятчиите и многобройните гости на града да преживеят посещение в подземния медно-златен рудник „Челопеч“ и да се запознаят с началото на процеса по производство на ценните метали, които са важен елемент както в музикалните инструменти, традиционните украси за забрадки и колани, така и в модерните средства за комуникация и съхраняване на спомени.

Новаторският начин на минното дружество да представя дейността си предизвика интереса и любопитството на млади и стари. Най-малкият участник, посетил рудник „Челопеч“ с очилата за виртуална реалност, беше само на две години, а най-възрастният на 78.

Дънди Прешъс Металс

За голяма част от участниците във виртуалното посещение използването на подобна техника беше новост и първи опит в мета реалността. Емоциите, които гледащите изразяваха, бяха стимул за много да дръзнат да разгледат. Хора с опит в рудодобива в страната бяха приятно изненадани как може да изглежда модерният рудник. Настоящи работници в дружеството видяха през различна гледна точка своята или на колегите си работа, кметове на селищата в близост усетиха по нов начин каква емоция дава тази дейност, която в повечето случаи казват, че е просто традиционният поминък на населението.

Представители на чуждестранни музикални групи от Полша, Брюксел и Нидерландия се забавляваха и с моментните снимки на зелен екран и фоновете от рудниците на компанията в Челопеч и Крумовград.

За тези, които посетиха събитието беше ясно, че всичко, което ги заобикаля, е продукт на минерално-суровинната индустрия.


Цивилизацията е започнала с умението на хората да добиват неща от земята и да ги обработват и преработват като ги използват за нещо друго. Ако искаме да се развиваме като цивилизовано общество трябва не само да продължаваме да използваме суровините, но и да надграждаме с грижа за околната среда, климата и обществото. Първата стъпка е да добиваме отговорно и да започнем да рециклираме повече това, което имаме.

Повече за „Вдъхновени от бизнеса“ можете да прочетете ТУК.