/ БГНЕС
Социалният министър Деница Сачева проведе среща с ДПС в парламента, за да запознае групата с целите на Закона за социалните услуги, който предизвика разнопосочни мнения в обществото. След разговорите не са били взети решения, но са били обсъдени всички теми и въпроси, касаещи закона, уточни тя на брифинг.

Обсъждането с депутатите от движението е част от поредица срещи с парламентарно представените партии, на които министърът разяснява основните положения в текстовете. Тя за пореден път подчерта, че законът няма да отнема деца, а ще ги защитава.

Сачева ще убеждава Синода, че новият закон няма да отнема деца

Сачева отново каза, че е изпратила молба за среща със Светия Синод по темата и очаква отговорът в рамките на днешния ден. 

Вчера социалният министър обясни, че предстоят срещи с всички заинтересовани страни, както и с протестиращите родители, като на тях ще се опита да разсее породилите се страхове. 

"Запознах ДПС със закона за социалните услуги - с това кои хора той защитава и защо той се прави. Може сами да видите до нас деца от социална услуга, които предлагат своите коледни подаръци. Това се децата, за които работи този закон, за техните права, защита", каза днес Сачева, визирайки деца от дом в Ново село, които продаваха ръчноизработени подаръци в кулоарите на парламента.

Светият синод: Новият Закон за социалните услуги може да опустоши много детски съдби

"Този закон няма намерение да се занимава със семейните отношения, с изземане на деца от семейства и да бъде заплаха за устоите на държавата. Разговорите с другите парламентарно представени групи продължават по график. Следващата седмица ще бъдат проведени разговори и с "Обединени патриоти", с БСП, с "Воля". Ще ги запознаваме поетапно. Решения след разговорите с ДПС не са взети, но проведохме разговори по всички теми и въпроси, които касаеха закона и как трябва да продължим напред. Г-н Хасан Адемов е председател на социалната комисия, така че очакваме да чуем тяхното становище", посочи министърът. 

Тя коментира, че законът е породил и автентични страхове, но вероятно имало и политически и други интереси, които стоят зад атаките на текстовете.