Филип Попов
Филип Попов / БГНЕС
Опитът за съставяне на мнозинство беше неуспешен, въпреки че направихме всички възможно от политическа гледна точка да бъде подкрепен този кабинет. Изготвихме една добра, конкретна, ясна и точна управленска програма, законодателна програма. Но не успяхме да реализираме първия мандат с “Продължаваме промяната“ и сега вървим по конституционната процедура – връчване на втори и трети мадат.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Филип Попов във връзка с неизпълнения първи мандат, в ефира на БНР, цитиран от пресцентъра на левицата. 

Социалистът обясни, че левицата ще направи всичко възможно, за да съставят правителство, ако третият мандат бъде връчен на тях.

„Категорично има смисъл от тези усилия, длъжни сме да направим всичко възможно, за да не бъде хвърлена България в хаос. Да бъдат приети законите, за да бъде реализирана тази политика поне до края на годината. Иначе влизаме в тежка икономическа, политическа и социална спирала. Ние ще поканим всички, които биха подкрепили тази политика, без ГЕРБ и ДПС“, категоричен е депутатът от левицата.

„Продължаваме промяната“ върнаха мандата на президента Радев (ВИДЕО)

Филип Попов обясни, че БСП не участва във властта на всяка цена, а се опитва да спаси България. „БСП показа, че сме отговорна, конструктивна, диалогична партия, която мисли за България. 23 млрд. социален бюджет – това е абсолютен прецедент и благодарение на БСП. Да не говорим за увеличение на пенсии, майчински, безплатни детски градини, лекарства“, припомни той като част от социалните мерки в бюджета и неговата актуализация и допълни:

„Седейки в това правителство ние изпълняваме нашите ангажименти – да изведем България от кризата, да помогнем на обикновените хора, на бизнеса, на работодателите, на младите семейства и възрастните хора“.

Социалистът коментира, че съгласно последните социологически проучвания, президентът губи доверие, при БСП то се покачва и уточни, че левицата никога не се е страхувала от избори. „Ние сме най-старата партия в държавата и винаги сме готови за избори, но България не е готова в този момент. Защото това означава служебен кабинет без Народно събрание, без възможност да се приеме бюджета за 2023 г. в тази тежка и динамична обстановка. Без възможност да се приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост - това означава, загуба на милиони за всеки български гражданин.“ Попов допълни още, че предсрочни избори означават твърде фрагментиран парламент, и твърде вероятно отново да не бъде съставен кабинет.

Социалистът припомни, че БСП също е била в опозиция, и то силна, и ѝ е било предлагано от ГЕРБ да участват в този модел: „категорично и ясно сме отказвали“, каза още той.

По отношение на евроатлантическата ориентация на ГЕРБ Попов обясни, че това е техният опит да се“ преперат“ и да излязат с ново лице. „Твърде бързат, старото им лице и техния модел не е забравен от хората“, смята социалистът.

На финала Филип Попов обясни, че политическата криза е в доста напреднала ситуация, затова както, винаги БСП ще покажат, че са отговорни, конструктивни и диалогични, с мисъл за България ,а не с партийни интереси. 
БНР/БСП